Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Obama po neúspešnej debate ostro zaútočil na Romneyho

Mitt Romney a Barack Obama
Mitt Romney a Barack Obama (Zdroj: SITA)

DENVER - Americký prezident Barack Obama po stredajšej debate s Mittom Romneym svojho republikánskeho rivala ostro napadol a spochybnil jeho pravdovravnosť. Romney podľa zhodného názoru amerických komentátorov v prvej prezidentskej debate nad Obamom prekvapivo dominoval.

"Ak chcete byť prezidentom, tak dlhujete Američanom pravdu," povedal Obama na predvolebnom zhromaždení v Denveri, kde v stredu tiež debatoval pred televíznymi kamerami s Romneym. Obaja kandidáti pokračovali v maratóne predvolebných zhromaždení.

"V stredu som sa stretol s veľmi energickým chlapíkom menom Mitt Romney, ale nemohol to byť Mitt Romney, pretože ten skutočný jazdil po celej krajine a sľuboval daňové škrty za päť biliónov dolárov," povedal Obama v často sarkastickom prejave, počas ktorého pôsobil oveľa dôraznejšie ako pri stredajšej debate. "Ale pravda je taká, že guvernér Romney nemôže tento plán realizovať bez toho, aby nafúkol deficit, alebo to hodil na strednú triedu," dodal.

Obamova kampaň na Romneyho po mesiace útočila kvôli jeho podpore predĺženia daňových úľav pre bohatých, ktoré budú podľa organizácie Tax Policy Center stáť počas desiatich rokov päť biliónov dolárov. Romney v debate tento údaj odmietol a trval na tom, že jeho zámery deficit nezvýšia. Obama si tiež robil žarty z Romneyho hrozby zrušiť štátne dotácie verejnoprávnej televízii PBS. Romney pri debate priamo spomenul obľúbenú postavu Big Bird (Veľký vták) zo známej detskej show PBS Sesame Street.

"Keď sa ho spýtali, čo by naozaj urobil pre zníženie deficitu a kde by znížil výdavky, povedal, že by zrušil dotácie na verejnoprávnej televízii," povedal Obama. "Zaplaťpánboh, konečne je na neho niekto naozaj tvrdý. Nevedel som, že Big Bird môže za rozpočtový deficit," dodal.

"Skutočný Mitt Romney povedal, že nepotrebujeme viac učiteľov. Ale ten chlapík v stredu večer povedal, že zbožňuje učiteľov, ktorých vraj nemôže byť dosť," dodal Obama. "Muž na scéne v stredu večer nechce byť zodpovedný za skutočného Mitta Romneyho," povedal Obama. "Vie veľmi dobre, že nechceme to, čo ponúkal za uplynulý rok. Ak chcete byť prezidentom, tak dlhujete Američanom pravdu."

Romney na inom zhromaždení v Denveri povedal, že "americký ľud mal možnosť vidieť dve veľmi odlišné vízie pre krajinu". "Prezidentova vízia je rozširovanie vlády ... ja namiesto toho vidím prosperitu, ktorá prichádza prostredníctvom slobody," zopakoval Romney svoje výroky zo stredajšej debaty.

Jeden z vedúcich predstaviteľov Obamovho volebného tímu David Axelrod dnes pripustil, že v kampani budú vykonané niektoré zmeny. "Guvernér Romney ... predviedol dobrý výkon a to treba oceniť," povedal Axelrod novinárom. Podľa neho sa však Romney "úplne odpútal od pravdy".
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu