Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rozpad eurozóny: Odchod Grécka je podľa tlače istá vec!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Riešenie dlhovej krízy je boj na dlhé trate. Podľa niektorých odborníkov by ju mohol čiastočne vyriešiť práve odchod Grécka z eurozóny, o čom ale predstavitelia EÚ nechcú ani počuť. Objavili sa však správy o tom, že keby k tomu v najbližších mesiacoch naozaj došlo, jeho príklad by mohli nasledovať ďalšie krajiny.

Tvrdí to nemecký denník Deutsche Wirtschaft Nachrichten, ktorý napísal: "Odchod Grécka je istá vec. Podľa nemeckých ekonomických zdrojov z ECB a EÚ sa už od demokracie ako člen eurozóny odklonilo. Dôvodom nie sú nadchádzajúce voľby, tie už teraz nie sú dôležité. Európska únia si uvedomila, že Gréci sa nedokážu dopracovať k dohode a že k nej ani nesmerujú." Podľa odborníkov totiž juhoeurópska krajina nesplnila žiadnu z podmienok, ktorými bola viazaná pomoc z Medzinárodného menového fondu.

Myslí si to predseda dozornej rady čínskeho štátneho fondu China Investment Corporation (CIC) Jin Liquin. "Už od vypuknutia dlhovej krízy nikdy neexistoval všeobecný plán na jej vyriešenie," povedal počas návštevy Londýna. Podľa neho existuje možnosť, že sa prípadný grécky exit pokúsia napodobniť aj iní členovia menovej únie.

Všetko sa ukáže po predčasných voľbách, ktoré sa budú konať v Grécku 17. júna. Krajina sa po nich sama rozhodne, či v eurozóne ostane alebo nie. Nemecká kancelárka Angela Merkelová v stredu po neformálnom summite lídrov krajín EÚ vyhlásila, že únia si želá, aby v nej Grécko zotrvalo, bude však musieť rešpektovať svoje záväzky.

Svoj recept na riešenie finančnej krízy predložil aj poradca novozvoleného francúzskeho prezidenta Francoisa Hollandea, Philippe Aghion. Domnieva sa, Grécku a iným krajinám na juhu Európskej únie treba odpustiť ďalšiu časť dlhu, aby sa mohli vrátiť k hospodárskemu rastu.

V Berlíne dnes s prejavom vystúpil britský podpredseda vlády Nick Clegg, ktorý uviedol, že odchod Grécka z eurozóny by pravdepodobne viedol k dramatickým dôsledkom pre celú Európu. Podľa neho by mohol spôsobiť "nepredvídateľné a nenapraviteľné škody". "Žiadny rozumne zmýšľajúci človek, ktorému záleží na bohatstve a prosperite obyvateľov Európy, nemôže takéto riziko podporovať," dodal. Británia síce nie je súčasťou eurozóny, no krajiny s jednotnou menou sú pre ňu kľúčovými obchodnými partnermi.

Na neistú situáciu v Európe zareagovali aj trhy, keď západoeurópske akcie včera zaznamenali rapídny prepad. Dnešné obchodovanie síce začali oživením, podľa analytikov ide ale zrejme len o krátkodobý jav. Obavy o Grécko totiž pretrvávajú aj po stredajšom summite, ktorý na riešenie dlhovej krízy eurozóny žiadne nové svetlo nevrhol.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu