Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Atómová bomba pre každého: Vedcov desí nová tajná metóda jej výroby!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BERLÍN - Existencia novej, prísne utajovanej metódy obohacovania uránu rozvírila hladinu obáv vo vedeckých kruhoch. Na rozdiel od dvoch doterajších spôsobov je totiž oveľa dostupnejšia a účinnejšia, čo by mohlo mať za následok zvýšenú výrobu atómových bômb aj v krajinách, ktoré si to doteraz nemohli z technického či finančného hľadiska dovoliť.

Podľa nemeckého denníka Die Welt metódu pomenovanú Silex vyvinuli austrálski vedci a používa sa pri nej laser. Odborníci tvrdia, že táto technológia je navyše až šestnásťkrát účinnejšia.

Americká firma Global Laser Enrichment už plánuje výstavbu prvého zariadenia na svete, kde by bolo možné obohacovať urán novou metódou pre komerčné účely. Príslušné úrady k tomu zatiaľ nedali povolenie, čaká sa však ešte tento rok.

Spoločnosť si spočítala, že výstavba zariadenia ju vyjde o 75 percent lacnejšie ako kapacitne porovnateľná centrifúga. Aj samotný proces obohacovania uránu metódou Silex je asi o polovicu úspornejší. Okrem podstatne nižších nákladov spočíva ale nebezpečenstvo zneužitia v tom, že odhalenie takýchto zariadení špionážnymi satelitmi by bolo ťažšie ako pri centrifúgach.

"Za všetkých okolností je nevyhnutné zabrániť jej nekontrolovanému rozšíreniu," vyhlásil prezident Nemeckého združenia fyzikov, profesor Wolfgang Sander s tým, že najprv treba preskúmať všetky jej riziká.

Jadrové zbrane už vlastnia: USA, Rusko, Veľká Británia, Francúzsko, Čína, India, Pakistan. Izrael svoje členstvo v jadrovom klube nepriznáva ani nepopiera, KĽDR odstúpila od zmluvy a Irán sa tvári, že realizačná fáza je iba mýtus.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu