Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rekordné odškodné: Rodičom mŕtveho chlapca dajú 150 miliárd!

Robbie utrpel popáleniny na celom tele
Robbie utrpel popáleniny na celom tele (Zdroj: yourhoustonnews.com)

WASHINGTON - Porota súdu v americkom Texase priznala odškodné 150 miliárd dolárov (111 miliárd eur) rodine Robbieho Middletona, ktorý zomrel na rakovinu kože. Podľa právnych zástupcov ochorenie vyvolali popáleniny, ktoré zosnulý utrpel pred 13 rokmi pri podpaľačskom útoku iného chlapca.

Spravodajský server BBC uviedol, že ide o najväčšiu náhradu za osobnú ujmu v dejinách USA. Rodina obete podľa agentúry AP nečaká, že z tejto sumy niečo dostane, dúfa však, že verdikt prinúti prokurátorov, aby obvinili páchateľa, ktorý údajne chlapca zapálil.

Tragédia sa stala v júni 1998, keď vtedy trinásťročný Collins podľa súdnych spisov pripútal osemročného Robbieho k stromu, polial ho benzínom a zapálil. Obeť utrpela popáleniny na 99 percentách tela, ktoré podľa jej právnych zástupcov viedli k rakovine kože. Na zákerné ochorenie postihnutý tento rok v apríli zomrel.

Útočníka v roku 2001 uznali vinným z pohlavného zneužívania iného dieťaťa a v súčasnosti si odpykáva trest vo väzení. V prípade popáleného chlapca nikdy trestne stíhaný nebol. Polícii sa totiž nepodarilo získať dostatočné dôkazy. V septembri 2012 by mali Collinsa podmienečne prepustiť.

Právny zástupca Middletonovcov Craig Sico povedal, že cieľom občianskoprávneho sporu bolo prinútiť prokuratúru k tomu, aby teraz 26-ročného útočníka obvinila z vraždy. "Porota nám oznámila, že dôvod, prečo vyriekla toto (v americkej histórii) najvyššie odškodné vo výške 150 miliárd dolárov, bolo, že chceli zabezpečiť, aby bol odkaz (rodiny obete) vypočutý," povedal podľa agentúry AFP Sico.

Doposiaľ najvyššou náhradou škody bolo 145 miliárd dolárov (107 miliárd eur), ktorú v roku 2000 uložil floridský súd tabakovým spoločnostiam.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu