Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zlomový moment pre Európu: Krach Talianska práve začal!

Taliansky premiér Silvio Berlusconi odstúpil
Taliansky premiér Silvio Berlusconi odstúpil

LONDÝN/MILÁNO - Výnos kľúčového talianskeho dlhopisu so splatnosťou desať rokov počas dopoludňajšieho obchodovania vystúpil na sedem percent. To je hranica, ktorá je podľa expertov dlhodobo neudržateľná a je to rovnaká hodnota, po ktorej prekonaní boli nútené požiadať o zahraničnú finančnú pomoc vlády Grécka, Írska a Portugalska.

19:35 Nemecké ministerstvo financií poprelo vyhlásenie svojho šéfa Wolfganga Schäubleho v rozpočtovom výbore nemeckého parlamentu, že Taliansku počas minulotýždňového summitu G20 v Cannes ponúkli pomoc z Európskeho fondu finančnej stability (EFSF). "Minister financií rozpočtový výbor Bundestagu neinformoval o diskusiách na summite G20 v súvislosti s programom EFSF pre Taliansko," uviedol nemecký rezort financií vo vyhlásení.

18:23 Odpustenie polovice gréckeho dlhu môže mať nebezpečné a nedozerné následky, vyjadril sa jeden z uznávaných nemeckých bankárov v rozhovore pre stredajšie vydanie Financial Times. Šéf Deutsche Bank Josef Ackermann, ktorý je jedným z ekonomických poradcov kancelárky Angely Merkelovej, si totiž myslí, že porušením princípu schopnosti krajín eurozóny splácať svoj dlh "sa otvorila Pandorina skrinka".

16:25 Taliansko musí urýchlene spustiť konsolidačné opatrenia. Tvrdí to premiérka Iveta Radičová v reakcii  na dnešný vývoj. "Je nevyhnutné, aby situácia v Taliansku nemala dlhodobý ani strednodobý charakter, ale aby mala trvanie niekoľkých týždňov, maximálne dvoch-troch mesiacov,“ tvrdí Radičová. Úvahy o možnom konci eurozóny sú však zatiaľ podľa nej predčasné. "Nevidím dôvod konštatovať začiatok konca eurozóny,“ dodala.

16:17 Situácia v Taliansku je veľmi vážna a riziko rozpadu eurozóny je reálne, uviedol ekonóm SAV Vladimír Baláž."Je to už na hranici toho, čo je štátny rozpočet schopný uniesť. Musíme dúfať, že Taliani prijmú také opatrenia, ktoré upokoja trhy," podotkol. Príčiny, prečo sa Taliansko dostalo do takejto situácie, sú podľa neho dlhodobé a vytvárali sa desiatky rokov. "Hlavný dôvod je ten, že si Taliani nastavili štedrý dôchodkový systém nad možnosti krajiny. Tretina verejných financií štátu ide na dôchodky," vyčíslil. Znamená to, že každé tretie euro, ktoré štát vyberie, smeruje do dôchodkov.

15:51 Nemeckí poradcovia prišli s novým plánom na riešenie krízy. V prípade, že 440-miliardový euroval nebude stačiť, odporúčajú, aby eurozóna prijala "pakt o umorení dlhov". Vznikol by spoločný fond, kam by členské krajiny previedli dlhy prekračujúce hranicu 60 percent HDP a nabudúce by výšku štátneho dlhu legislatívne obmedzili na tejto hranici. Dlhy prevedené do fondu by krajiny splácali 20-25 rokov. Poradcovia predpokladajú, že v priebehu niekoľkých rokov by boli vo fonde dlžobné záväzky v hodnote 2,3 bilióna eur.

15:44 Euro oslabilo voči doláru, jenu aj švajčiarskemu franku. Zhoršujúca sa nálada v eurozóne by mohla hodnotu spoločnej meny v najbližšom období znížiť až na 1,34 USD/EUR, povedal Chris Turner zo spoločnosti ING.

Euro oslabilo voči doláru o 2 % až na 1,3557 USD/EUR

 

15:30 Európska centrálna banka je terčom ostrej kritiky. "Program výkupu aktív zničil trhovú disciplínu bez toho, aby na jej miesto dosadil politickú disciplínu." ECB podľa nemeckých ekonómov "ohrozuje svoju dôveryhodnosť, pretože existuje podozrenie, že sa snaží monetarizovať dlhy štátov".

15:25 Na aktuálnu situáciu reagoval aj český prezident Václav Klaus. "Ak nedôjde k radikálnej transformácii, budú verejné výdavky exponenciálne narastať a Európa sa stane perifériou dynamicky sa vyvíjajúceho zvyšku sveta," upozornil. Podľa neho nebol vznik spoločnej európskej meny euro dobrá myšlienka a musela skončiť krízou.

14:57 Výnosy z talianskych dlhopisov prekročili 8 %! Podľa agentúry Bloomberg sa nakrátko ocitli na hodnote 8.069 %, z nej sa následne zosunuli na úroveň 7,785%. Sedempercentná hranica, ktorá predtým vytvorila nový rekord v histórii eurozóny, sa podľa odborníkov považuje za hranicu udržateľnosti.

14:56 "ECB nakupuje v slušných objemoch," povedal investor z londýnskeho hedžového fondu. "Núti vás to čudovať sa, akú veľkú silu banka má," dodal. Európska centrála banka, ktorá je takmer jediným kupcom talianskych dlhopisov, však podľa obchodníkov pravdepodobne bude musieť konať agresívnejšie, aby zastavila najnovšiu vlnu krízy. Banka by mohla využiť neobmedzenú moc, ak by začala tlačiť peniaze rovnako ako americký Federálny rezervný systém a britská centrálna banka. Pre ECB a pre Berlín by to však znamenalo, že zašla príliš ďaleko.

14:55 Britský premiér sa v parlamente o situácii v Taliansku vyjadril negatívne. "Ak nemáte dôveryhodný plán na riešenie svojej zadlženosti a svojich deficitov, či sa vám trhy páčia alebo nie, nepožičajú vám nijaké peniaze," povedal Cameron v parlamente. "To vidíme v krajinách, ako je Grécko a teraz tragicky aj Taliansko, kde cena požičiavania si peňazí sa dostáva na totálne neudržateľné úrovne," dodal.

14:47 Nemecká vláda je znepokojená najnovším vývojom na finančných trhoch a situáciu v Taliansku veľmi pozorne sleduje. Vyhlásil to hovorca kancelárky Angely Merkelovej Steffen Seibert. Uviedol, že nemecká vláda a kancelárka privítali sľub Talianska, že uskutoční ekonomické reformy. Konštatoval, že Taliansko má problém so zadlženosťou a musí posilniť svoju konkurencieschopnosť.

14:30 Nemeckí exportéri sa vyjadrili, že sa zaobídu aj bez spoločnej európskej meny. "To, čo je pre nás dôležité, je slobodný trh. Nemusíme mať nutne spoločnú menu," povedal šéf Združenia nemeckého veľkoobchodu... (BGA) Anton Börner Börner zahraničným novinárom. "Je v Nemecku možný život po eure? Áno, je. Exportéri dokážu žiť bez eura," zdôraznil Börner.

13:56 Agentúry píšu o novom rekorde v histórii eurozóny. Niektorí experti potvrdili, že ak sa výnosy z dlohopisov dostanú nad úroveň 7 %, Taliansko sa dostane do situácie, z ktorej už niet návratu. Krajina sa tak namiesto Grécka stala epicentrom dlhovej krízy.

13:52 Talianska opozícia žiada, aby parlament do budúceho pondelka schválil rozpočtové reformy, prijatím ktorých premiér Sivio Berlusconi podmienil svoj odchod z funkcie. Opozičné strany požiadali predstaviteľov parlamentu, aby pripravili podmienky na čo najskoršie prerokovanie a schválenie príslušných zákonov, uviedla v stredu Anna Finocchiaro, šéfka frakcie najsilnejšej opozičnej Demokratickej strany v talianskom Senáte.

13:30 Európsky akciový trh padol. V stredu dopoludnia oslabil, keďže investorov znervózňuje situácia zadlženého Talianska. Trh začal padať aj napriek tomu, že v úvode obchodovacieho dňa posilnil v reakcii na vyhlásenie  Silvia Berlusconiho, ktorý sľúbil, že odstúpi z funkcie. Paneurópsky akciový index FTSEurofirst 300 do 11:49 SEČ oslabil o 1,7 % na úroveň 966,78 bodu, čiže úplne vymazal utorkové posilnenie o 0,9 %. Taliansky index FTSE MIB spadol o 4 %, pričom banka Mediobanca si odpísala 5,9 % a UniCredit stratila 5,8 %.

Vývoj indexu S&P 500

13:27 "Európa dosiahla zlomového momentu a my musíme konať veľmi rýchlo v otázke vyriešenia dlhovej krízy, aby eurozóna zostala vôbec z medzinárodného pohľadu relevantná. Svet na Európu čakať nebude," uviedla okrem iného Merkelová s ďalšími slovami tlačiacimi na vyššiu mieru integrácie Európy, ako doteraz, nie smerom k jej rozpadu. Neprispela ani správa poradcov Angely Merkelovej o očakávanom vývoji nemeckej ekonomiky, kde počítajú so spomalením tempa rastu na budúci rok priemerných 0,9% z tohtoročných 3% pri spomalení inflácie na 1,9% z 2,3%.

13:25 K situácii v eurozóne má dnes zasadnúť mimoriadne aj pracovná skupina na Úrade vlády

13:20 Taliansko zatiaľ nepožiadalo o pomoc z eurovalu

13:00 V porovnaní s ostatnými krajinami PIIGS (Portugalsko, Írsko, Taliansko, Grécko a Španielsko) má len  Grécko vyšší dlh k pomeru k HDP než Taliansko.  Reálne je tretí najväčší na svete. Vyšší má už len USA a Japonsko.

12:45 Česká koruna ďalej dramaticky oslabuje k európskej mene na najnižšiu úroveň od decembra minulého roka a výrazne stratila aj voči americkému doláru. Počas tohto týždňa koruna už stratila viac ako 35 halierov.

12:39 K nervozite na finančných trhoch čiastočne prispela správa o chystanej rezignácii talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho. "Musíme dať Európe a svetu rýchly, silný signál, že tieto veci berieme vážne," povedal Berlusconi pre televízne vysielanie.

12:32 Naliehavosť situácie dnes zdôraznil aj taliansky prezident Giorgio Napolitano, podľa ktorého treba okamžite prijať reformy a úsporné opatrenia, zamerané na obnovu dôveryhodnosti krajiny na silne znepokojených finančných trhoch. "Taliansko musí znovu získať kredibilitu a dôveru. To vyžaduje bezodkladné a vytrvalé úsilie smerujúce k zvládnutiu nášho verejného dlhu," vyhlásil prezident.

12:00 To, čo sa deje v Taliansku, je veľmi znepokojujúce pre osud celej eurozóny. Taliansko je treťou najväčšou ekonomikou regiónu a jeho verejný dlh predstavuje takmer 1,9 bilióna eur alebo 120 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny. Mnohí experti považujú Taliansko za príliš veľkú ekonomiku na to, aby ju Európa mohla zachrániť.

11:54 Investori a obchodníci uviedli, že Európska centrálna banka (ECB) v stredu opäť vstúpila na trh. S cieľom znížiť výnosy z talianskych dlhopisov ich ECB na sekundárnom trhu nakupuje už od augusta. Investori pritom budú netrpezlivo čakať na akýkoľvek náznak, že ECB je ochotná nákupy talianskych dlhopisov zvýšiť.

"Problémom je to, že v istom zmysle sa obchodníci nemôžu talianskych dlhopisov vzdať, ak sa nenájde alternatívny kupec," povedal Gary Jenkins zo spoločnosti Evolution Securities. Dodal, že v prípade, ak by ECB by oznámila, že dlhopisy už nebude kupovať, výnosy by sa dostali na dvojcifernú úroveň.

10:35 Na vzostupe sú aj výnosy dlhopisov s ďalšími splatnosťami, napríklad pri päťročnom sa výnos vyšplhal až na 7,2 percenta. To je pre Taliansko zvlášť zlá správa, pretože krajina má ďalšiu aukciu dlhopisov s touto splatnosťou naplánovanú už na budúci týždeň. Veľa ľudí hovorí o týchto úrovniach. Ak to bude iba na chvíľu, nejde o problém, ale naozaj je tu pocit, že ide o koniec hry," povedal jeden z obchodníkov.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu