Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dexia pred pádom? Jej akcie sa prepadli o hrozivých 37,7 %!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Belgicko a Francúzsko v prípade nutnosti podniknú kroky na podporu francúzsko-belgickej banky Dexia, ktorá sa dostala pod veľký tlak trhu vzhľadom na jej investície do gréckych dlhopisov. Vyhlásil to v utorok belgický minister financií Didier Reynders. "Určité kroky zo strany vlád Francúzska a Belgicka sú možné, ale najprv si musíme prečítať všetky návrhy, ktoré pripravila banka, a ak to bude potrebné, budeme konať," povedal Reynders.

Vedenie banky sa v pondelok večer stretlo na mimoriadnom zasadaní, ktoré trvalo do skorých ranných hodín. Banka potom oznámila, že jej generálny riaditeľ Pierre Mariani dostal za úlohu navrhnúť opatrenia na riešenie štrukturálnych problémov, ktoré poškodzujú jej činnosť. Akcie Dexie počas utorkového ranného obchodovania na burze stratili až 37,7 %.

Koncom júna Dexia vlastnila grécke štátne cenné papiere v hodnote 3,8 mld. eur a hrozí jej, že dlžníci v krajine jej nevrátia úvery v objeme 4,8 mld. eur. Obe tieto sumy sú väčšie ako trhová kapitalizácia skupiny Dexia, ktorá je 2,5 mld. eur. Dexia už v júli zaúčtovala stratu v Grécku v sume 338 mil. eur.

Belgický denník De Standaard v utorok napísal, že skupina Dexia sa rozdelí a jej "dobré" aktíva by sa mohli predať do konca roka 2011. Dexia Credit Local, talianska Crediop a španielska Sabadell by sa podľa denníka vložili do takzvanej zlej banky, ktorá by dostala garancie Belgicka a Francúzska. Skupina dostala štátnu pomoc 6 mld. eur už počas finančnej krízy v roku 2008.

Podľa hovorcu Dexie banky Slovensko Martina Danka, ktorú v apríli  prevzala skupina Penta Investments, má dnes s matkou spoločný už iba názov. "Ide už iba o zhodu názvu našej banky. Nemáme nič spoločné s tým, čo sa teraz v Európe deje. Grécky bondy v portfóliu nemáme. V roku 2012 pripravujeme zmenu názvu banky," povedal pre tvnoviny.sk Danko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu