Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kuchynský olej vyrábali z odpadu, potom ho predávali!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

PEKING - Čínske úrady zatkli 32 ľudí pre podozrenie, že predali tony oleja na varenie, ktorý vyrobili z použitých olejov. Informovalo o tom dnes čínske ministerstvo pre verejnú bezpečnosť.

Polícia pri razii zhabala vyše 100 ton recyklovaného oleja, ktorý vznikol prevažne z použitých olejov odkúpených za nízke ceny ako odpad z reštaurácií. Skupina pôsobila v 14 čínskych provinciách, uviedlo ministerstvo na svojej internetovej stránke www.mps.gov.cn.

Podľa ministerstva išlo o dlhodobé policajné vyšetrovanie. Odhalilo nielen výrobcov odpadového oleja, ale najmä "chamtivých a nezodpovedných výrobcov jedovatého a škodlivého kuchynského oleja," uvádza sa vo vyhlásení rezortu.

Čína v ostatných rokoch zaznamenala viacero škandálov ohrozujúcich potravinovú bezpečnosť krajiny.

Najznámejším bol prípad mlieka kontaminovaného priemyselnou chemikáliou melamín v roku 2008, ktorú pridávali do mlieka na zvýšenie obsahu bielkovín. Po konzumácii tohto mlieka ochorelo 300.000 detí a najmenej šesť zomrelo.

Od júla tohto roka čínske súdy odsúdili niekoľko ľudí za ich účasť na výrobe a predaji bravčového mäsa kontaminovaného jedovatými chemikáliami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu