Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Využili návštevný deň, tisíc väzňov na slobode!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KINSHASA - Takmer tisíc väzňov utieklo pri útoku ozbrojeného komanda na väzenie na juhovýchode Konga. Ozbrojenci oslobodili jedného z bývalých šéfov domorodých milícií mai-mai, ktorý bol v roku 2009 odsúdený na smrť. Podľa miestnych činiteľov citovaných agentúrou AFP už chytili 150 trestancov.

Ako informoval Dikanga Kazadi, minister vnútra provincie Katanga, útočníci využili návštevný deň a podarilo sa im bez povšimnutia preniknúť do komplexu na predmestí mesta Lubumbashi. Pri paľbe na políciu a vojenskú stráž zabili dvoch ľudí. Podarilo sa im oslobodiť bývalého šéfa milícií mai-mai Gedeona. Mai-mai bojovali proti rwandským a ugandským vojakom a proti povstaleckým skupinám, ktoré tieto krajiny podporovali, v druhej konžskej vojne (1998-2003).

Gedeon, ktorého skutočné meno je Kyung Mutanga, bol jedným z hlavných vodcov milícií mai-mai, ktoré bojovali v provincii Katanga začiatkom tisícročia. V roku 2009 bol odsúdený na trest smrti za vojnové zločiny, zločiny proti ľudskosti, príslušnosť k povstaleckému hnutiu a za terorizmus, spáchaný v oblastiach Mitwaba, Pweto a Manon medzi rokmi 2003-2006.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu