Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Po nepokojoch v Londýne: Za krádež koša dostal 18 mesiacov!

Kvôli nepokojom bolo zatknutých 1838 ľudí
Kvôli nepokojom bolo zatknutých 1838 ľudí (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Najmladším odsúdeným za nedávne nepokoje v Londýne sa podľa dnešnej správy BBC stal jedenásťročný chlapec. Súd ho za krádež odpadkového koša z obchodu poslal na 18 mesiacov do nápravného zariadenia pre mladistvých. Z radov mimovládnych organizácií sa ozvala kritika, že podobný tvrdý postup je kontraproduktívny.

Mladík bol podľa polície v skupine, ktorá rozbila 8. augusta okná obchodu Debenhams v Romforde vo východnom Londýne. Bezpečnostné kamery zaznamenali, ako odnáša odpadkový kôš v hodnote 50 libier (56 eur). Chlapec bol už 3. augusta napomenutý súdom za podpaľačstvo a násilnícke správanie pri pouličných nepokojoch.

"Ide podľa mňa o veľmi vážny trestný čin. Keby ste bol trochu starší, išiel by ste do väzenia. Musíte veľmi jasne pochopiť, že sa nevyhnete trestu za podobné zločiny," povedal k rozsudku sudca John Woollard chlapcovi, ktorý v sále sedel vedľa matky.

Detská nadácia Bernardo 's rozsudok kritizovala. Skúsenosť ukazuje, že odsúdení chlapci a dievčatá v tak mladom veku majú sklon po takejto skúsenosti s justíciou a nápravným systémom na páchanie ďalších zločinov, vysvetlila šéfka nadácie Anne Marie Carrieová. Vyzvala vládu, aby sa zamerala na prevenciu, napríklad prácu s rodinami.

Až 30 tisíc ľudí sa podľa polície podieľalo na nedávnych nepokojoch v Londýne. Počas štyroch dní násilností bolo spáchaných 3296 zločinov. Polícia odhaduje, že na každom zločine sa podieľalo päť až desať ľudí. Polícia zatiaľ zatkla kvôli nepokojom začiatkom augusta 1838 ľudí a 1049 z nich obvinila.

Prevažná väčšina zadržaných a odsúdených sú mladí ľudia, zhruba 20 percent ich je mladších ako 18 rokov. Najstarším človekom, ktorý bol zatiaľ kvôli nepokojom zadržaný, bol sedemdesiatročný muž. Bol zatknutý za krádež vo West Ealing na západe Londýna a bol prepustený na kauciu.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu