Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Po štyroch rušných nociach policajti nastolujú poriadok

Starenka ďakuje policajtom za ochranu Zobraziť galériu (2)
Starenka ďakuje policajtom za ochranu

LONDÝN - Posilneným jednotkám britskej polície sa v Londýne aj v ďalších mestách po štyroch nepokojných nociach darí udržať pokoj. Na južnom predmestí metropoly Eltham ľudia na policajtov hádzali predmety, skupinu asi 150 mužov ale polícia rozprášila a k väčším stretom nedošlo.

Potýčky a strkanice boli podľa agentúry Reuters zatiaľ najväčšími problémami, ktoré bezpečnostné sily v stredu v noci riešili.

V druhom najväčšom anglickom meste Birminghame sa v stredu večer zišli stovky ľudí, aby si uctili pamiatku troch mužov, ktorí tu zomreli po náraze autom. Podľa miestnych išlo o mužov vo veku od 21 do 31 rokov, ktorí boli členmi juhoázijskej menšiny žijúcej v meste a vo svojej štvrti hliadkovali pred vandalmi. Vigília sa odohrala v pokojnom duchu. Polícia šetrí prípad ako vraždu a zadržala podozrivého (23).

O druhej hodine nad ránom (03:00 SELČ) sa podľa agentúry AFP zdalo, že policajným jednotkám sa v celej krajine darí udržať pokoj - prvýkrát od soboty, kedy nepokoje prepukli. Od tej doby bolo zadržaných asi 1100 ľudí. Len v Londýne počet zadržaných podľa Scotland Yardu stúpol na 820 a 279 ľudí bolo obvinených.

Štyri dni vandalizmu okrem mestských štvrtí zanechali spúšť aj v radoch záchranárov, ktorí boli často preťažení a nestíhali reagovať na tiesňové volania. Väzobné cely sa zaplnili ľuďmi. V Londýne zostali tri súdy v prevádzke po celú noc, aby sa zaoberali desiatkami obvinení z výtržníctva a vlámania.

Premiér David Cameron v stredu vo vyhlásení po stretnutí krízového štábu sľúbil, že nenechá zvíťaziť "kultúru strachu", a varoval, že vláda proti násilníkom uplatňuje tvrdé opatrenia. Už v utorok vyslal do ulíc 16.000 policajtov, o 10.000 viac ako deň predtým. Kvôli nepokojom v britských mestách sa dnes mimoriadne zíde parlament.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu