Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Obama oslavuje narodeniny, vyberá vstupné vyše 35 tisíc!

Barack Obama
Barack Obama

NEW YORK/CHICAGO - Výberom peňazí na volebnú kampaň začne dnes vo svojom domovskom Chicagu americký prezident Barack Obama oslavy svojich štvrtkových päťdesiatin. V historickej Aragónskej tančiarni sa v Chicagu stretne so zhruba 1000 hosťami, pričom vstupné na akciu je až 35.800 dolárov.

Šéf Bieleho domu, ktorý mal v posledných týždňoch plné ruky práce s krízou okolo štátneho dlhu, na akcii prehovorí. Ešte predtým sa pomocou videokonferencie spojí so svojimi stúpencami, ktorí jeho jubileum budú oslavovať asi na 1100 miestach po celej zemi.

Na večierku v Chicagu okrem iného vystúpi speváčka Jennifer Hudson, pianista Herbie Hancock a skupina OK Go. Ich produkciu ale Obama pravdepodobne nestihne, pretože ho v meste, kde dlho žil a odkiaľ začal vzostup na politické výslnie, čaká ešte stretnutie s menšou skupinou 80 až 200 významných hostí.

V noci sa potom prezident vráti do Washingtonu. Ako tam vo štvrtok oslávi svoje narodeniny, zatiaľ Biely dom nezverejnil. Kvôli výletu do Chicaga ho však už kritizovali republikáni, podľa ktorých by sa mal Obama zamerať na riešenie ekonomických problémov krajiny, najmä vysokej nezamestnanosti.

Americké médiá si pri príležitosti prezidentovej päťdesiatky opäť všímajú, ako vo funkcii ošedivel a ako mu pribudli vrásky. Sám prezident povedal, že sa na prahu päťdesiatky cíti "celkom dobre". Jeho žena Michelle mu vraj navyše povedala, že mu to stále pristane.

Obama sa narodil v havajskom Honolulu 4. augusta 1961. V januári 2009 sa stal 44. prezidentom Spojených štátov a prvým šéfom Bieleho domu tmavej pleti. Toho istého roku získal Nobelovu cenu za mier. Tón jeho pobytu v úrade udávajú najmä neutichávajúce ekonomické problémy Spojených štátov, ktoré sú spolu s nesplnenými nádejami, ktoré do Obamu mnoho voličov vkladalo, jednou z hlavných príčin poklesu prezidentovej popularity v posledných mesiacoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu