Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Princovi zhabali boeing, mercedes skryl pred exekútormi

Princ Vatčirálongkón Zobraziť galériu (2)
Princ Vatčirálongkón

BERLÍN - Najprv, mu zhabali lietadlo, ale svoje športové auto má asi radšej. Pre istotu ho ukryl. Thajský korunný princ Vatčirálongkón, ktorému nemecké úrady minulý týždeň zhabali lietadlo Boeing 737 ako záruku na úhradu údajných thajských dlhov voči istej nemeckej firme, teraz v Nemecku schoval radšej aj svoj športový mercedes, aby mu ho exekútori nezabavili tiež, napísal denník Bild.

Mercedes SLK previezli na súkromné parkovisko istého luxusného hotela v Mníchove, kde sa v jeho strážení strieda desiatka strážcov. A nielen to: auto pre istotu zmenilo svoju normálnu nemeckú značku za diplomatickú, aby sa na neho vzťahovala diplomatická imunita, uvádza denník.

Boeing 737 zhabali a zapečatili úrady na základe súdneho príkazu v stredu a odvtedy stojí odstavený na mníchovskom letisku. Je to dôsledok dlhotrvajúceho sporu o 30 miliónov eur, ktoré údajne thajská vláda dlhuje nemeckej stavebnej firme Walter Bau.

Thajská vláda odmieta firme zaplatiť za podiel na výstavbe 26 kilometrov dlhej platenej diaľnice z thajskej metropoly Bangkoku na blízke letisko Don Muang. Príslušný kontrakt podpísali pred viac ako 20 rokmi.

Keď boli peniaze stále nedobytné, predložila firma Walter Bau, ktorá je teraz v konkurze, spor medzinárodnému súdu vo Švajčiarsku. Práve tento súd firme prisúdil 30 miliónov eur kompenzácií. Keď ich thajská vláda odmietla uhradiť, dal nemecký súd exekučnej firme príkaz zabaviť princovi lietadlo.

Vládne lietadlá obvykle mávajú diplomatický štatút, aby sa podobným prípadom vyhli. To však platí len pre prípady, keď sú používané k oficiálnym návštevám. Princ síce cestuje do Nemecka často, prakticky vždy je to ale návšteva súkromná.

Thajsko proti zabaveniu lietadla diplomaticky protestovalo a označilo to za omyl. "Musí ísť o nedorozumenie, nemecké úrady sa zrejme domnievali, že lietadlo je majetkom thajskej vlády. Tak tomu ale nie je, v skutočnosti ide o majetok jeho kráľovskej výsosti princa Vatčirálongkóna. Dúfame, že sa záležitosť vysvetlí čo možno najrýchlejšie," uviedol hovorca thajského ministerstva zahraničia.

Štátna tajomníčka nemeckej diplomacie Cornelia Pieperová však odpovedala, že jej úrad s tým nemôže nič robiť, pretože "prípad je v rukách nezávislej nemeckej justície".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu