Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ďalšia nehoda českého autobusu v Rakúsku, 18 zranených

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ŠTAJERSKÝ HRADEC - Najmenej štyri ťažké zranenia a 14 ľahších si v noci na dnešok podľa agentúry APA vyžiadala nehoda českého autobusu na diaľnici A9 v Štajersku na juhu Rakúska.

Autobus smerujúci s turistami do Chorvátska zišiel z cesty a narazil na bočný násyp. Zranených previezli do nemocnice, ostatní čakajú v stredisku dobrovoľných hasičov v Strasse na náhradný autobus. Povedal to predstaviteľ českého konzulátu vo Viedni Pavel Sladký

"Zatiaľ nemôžem povedať, či je niekto z vážnejšie zranených v ohrození života. Ide prevažne o zlomeniny, zranení sú v nemocniciach priebežne operovaní," povedal. V niektorých prípadoch musel telefonicky tlmočiť medzi pacientmi a lekárom.

Náhradný autobus vyslaný cestovnou kanceláriou už je podľa českého diplomata na ceste. Zatiaľ ale nie je zrejmé, či nezranení turisti budú chcieť pokračovať v ceste k moru, alebo sa vrátiť domov.

Autobus v blízkosti výjazdu na Voglau prerazil zvodidlá, skĺzol do priekopy a sto metrov sa priekopou posúval, až narazil do násypu odbočkovej rampy a do stromov na ňom. Náraz vozidlo katapultoval nahor, až sa nakoniec autobus zastavil na svahu. Práve náraz do stromov na násype zabránil preklopeniu autobusu a tým zmiernil dôsledky nehody, uviedla polícia. Podľa poslednej správy APA bolo v autobuse 57 ľudí.

"Nehoda sa stala v čase, keď cestujúci spali, náraz ich tvrdo prebudil. V prvých hodinách preto boli všetci v šoku," uviedol Sladký.

Podľa agentúry APA sú štyri vážnejšie zranené ženy vo veku 61 až 73 rokov. Zranených na mieste ošetrili zdravotníci a lekári záchrannej služby, ktorých sanitky sa k nehode zišli z okolia. Potom zranených previezli do zemskej nemocnice Wagna a do zemskej nemocnice v Grazi. Pre ostatných turistov zariadili hasiči núdzové ubytovanie vo svojej zbrojnici v Strasse a zaistili im tlmočníka. Podali im tiež teplé nápoje, uviedla APA.

Pracovníčka CK Travel Šport potvrdila, že išlo o ich autobus. Hneď v noci vraj na miesto vyslala náhradný autobus s dvoma vodičmi. "Všetka doprava pre klientov, lekárska starostlivosť, všetko je zariadené," povedala. Nezranení turisti už podľa jej informácií nasadli do náhradného autobusu, batožiny sú naložené, autobus pokračuje na ceste do Chorvátska. Majiteľ CK je údajne mimo republiku a rieši podľa pracovníčky prípadné odškodnenie cestujúcich.

Polícia urobila na mieste nešťastia presný fotogrametrický záznam, aby mohla zrekonštruovať príčinu nehody. "Nechcem to zľahčovať, ale všetko mohlo za danej situácie dopadnúť oveľa horšie," povedal podľa APA predstaviteľ zasahujúceho tímu Červeného kríža.

Ide už o tretiu nehodu českého autobusu za uplynulý týždeň. V nedeľu 19. júna havaroval plne obsadený český autobus na rakúskej Severnej diaľnici A5 pri Mistelbachu neďaleko moravskej hranice, keď vodiča postihol záchvat slabosti. Autobus spoločnosti CDS Náchod sa vracal s českými turistami z Chorvátska do Liberca. Pri nehode utrpela jedna osoba ťažké zranenia a ďalších 12 ľahké.

Len o deň neskôr, v pondelok 20. júna, zahynuli dvaja ľudia pri zrážke českého autobusu a slovenského kamiónu na maďarskej diaľnici M15 pri meste Hegyeshalom neďaleko rakúskych hraníc. Obeťami boli vodiči oboch vozidiel, desať osôb bolo vážne zranených.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu