Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

AI: Maďarská ústava porušuje ľudské práva

Viktor Orbán
Viktor Orbán

BUDAPEŠŤ - Amnesty International v piatok skritizovala text novej maďarskej ústavy, ktorý schválili poslanci vládnej koalície premiéra Viktora Orbána.

Budapeštianska pobočka AI o svojich výhradách prostredníctvom oficiálneho listu informovala samotného prezidenta Pála Schmitta. Jeho podpis je totiž poslednou prekážkou, aby začala ústava oficiálne platiť.

Podľa medzinárodnej ľudskoprávnej organizácie schválená ústava môže ohroziť dodržiavanie ľudských práv, ku ktorým sa Maďarsko zaviazalo v medzinárodných dokumentoch. Píše sa o tom v stanovisku, ktoré AI zaslala tlačovej agentúre MTI. Organizácii prekážajú viaceré časti novoprijatého dokumentu vrátane ochrany ľudského života už od počatia, čo podľa aktivistov obmedzuje práva žien. AI v texte ústavy chýbajú aj časti, ktoré by jednoznačne hovorili o zákaze diskriminácie ako takej. V ústave sa nachádza aj stať o tom, že "manželstvo je zväzkom muža a ženy", čo je podľa AI takisto neprijateľné.

Nová maďarská ústava má nahradiť tú súčasnú, datovanú ešte do roku 1949 a zmenenú o 40 rokov neskôr v reakcii na pád komunistického režimu. V návrhu sa nachádza množstvo kontroverzných častí, z ktorých najnegatívnejší ohlas v zahraničí vyvoláva uzákonenie volebného práva pre zahraničných Maďarov. Kritici tiež argumentujú, že nová ústava posilní moc premiéra a jeho strany Fidesz. Domáci kritici majú novej ústave za zlé okrem iného aj to, že dáva príliš veľký dôraz na kresťanské hodnoty ako napríklad úloha tradičnej rodiny v spoločnosti, a vyčleňuje tak z nej názorové menšiny. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun Budapešti krátko pred schválením odporučil, aby sa o svojej novej ústave poradila na pôde medzinárodných inštitúcií.

Očakáva sa, že prezident Schmitt ústavu podpíše, pretože má úzke vzťahy s Orbánom. Do platnosti by mala vstúpiť 1. januára 2012.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu