Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zem sa zbláznila: Trasie sa už aj v Česku!

Epicentrum českého zemetrasenia
Epicentrum českého zemetrasenia

BRATISLAVA – Takmer každý na planéte so zatajeným dychom sleduje udalosti, ktoré zasiahli krajinu vychádzajúceho slnka. O to viac je teraz šokujúca každá zmienka o zemetrasení. Včera ráno dokonca zasiahlo takmer v rovnakom čase Česko aj Rumunsko. Podľa odborníkov sú otrasy s takouto magnitúdou už cítiť.

Európske stredozemské seizmologické centrum zaznamenalo dnes o 10:15 otrasy s epicentrom neďaleko mesta Teplice, vzdialenej od Bratislavy iba 380 kilometrov. Jeho sila s magnitúdou 2,9 sa ani zďaleka nedá rovnať s tým japonským, podľa odborníkov je to ale v našom pásme dosť neobvyklé.

Andrej Cipciar zo Slovenského geofyzikálneho ústavu tvrdí, že na Slovensku by sme zemetrasení s takouto silou vedeli zrátať za rok na prstoch jednej ruky. „Magnitúda 2,9 Richterovej stupnice znamená, že už sa trasie zem a ľudia by mali otrasy vnímať,“ tvrdí. Zároveň však dodáva, že tieto otrasy nesúvisia s japonským zemetrasením. Podľa štatistík zasiahne Slovensko okolo 100 mikrozemetrasení ročne, ktoré však nie sú cítiť. Nedá sa predpokladať, či ich výskyt stúpne.

Triaslo sa aj Rumunsko

O 11: 13 miestneho času zasiahlo ešte silnejšie zemetrasenie Rumunsko. V epicentre v meste Valea Bolvasnita, vzdialenom od nášho hlavného mesta 648 kilometrov, namerali magnitúdu 3,5. O minútu neskôr zasiahlo krajinu ešte jedno zemetrasenie so silou 2,9. Dnes v noci ešte v rámci Európy zaznamenali otrasy aj vo Francúzsku so silou 3,2 a včera v Španielsku dva s magnitúdou 3,2 a 2,1.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu