Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Kauzou kotlebovského poslanca Mizíka sa bude zaoberať opätovne Špecializovaný trestný súd

Stanislav Mizík
Stanislav Mizík (Zdroj: Foto: SITA/Marek Mrviš)

BRATISLAVA - Kauzou poslanca Národnej rady SR Stanislava Mizíka za ĽSNS, obvineného mimo iného zo zločinu výroby extrémistických materiálov, sa bude opätovne zaoberať Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS).

V pondelok to potvrdila hovorkyňa Najvyššieho súdu (NS) SR Alexandra Važanová. "ŠTS dňa 9. februára odmietol obžalobu prokurátora Úradu Špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a vec vrátil prokurátorovi do prípravného konania, pretože zistil porušenie práva obvineného na obhajobu. Proti tomuto uzneseniu podal sťažnosť prokurátor ÚŠP na Najvyšší súd SR. NS SR uznesením z 21. marca tohto roku zrušil uznesenie ŠTS a vrátil mu vec na opätovné konanie a rozhodnutie," objasnila genézu hovorkyňa NS SR a potvrdila pondelkové informácie portálu tvnoviny.sk.

V uznesení vyjadril senát NS SR právny názor, že v danej veci nejde o zásadné porušenie práva na obhajobu. Povinnosťou ŠTS bude preskúmať obžalobu a postupovať niektorým zo spôsobov uvedených v zákone.

Prokurátor ÚŠP podal obžalobu na Mizíka v januári tohto roka. Polícia poslanca obvinila zo zločinu výroby extrémistických materiálov, zločinu rozširovania extrémistických materiálov a prečinu hanobenia, národa, rasy a presvedčenia.

Podľa ÚŠP sa Mizík ako poslanec NR SR v januári 2017 podieľal na vyhotovení textového dokumentu s urážlivým obsahom, ktorý bol zverejnený ako status na sociálnej sieti Facebook. Text sa mal týkať udeľovania štátnych vyznamenaní prezidentom.
 

Viac o téme: ĽSNSStanislav Mizík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu