Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

MIMORIADNA SPRÁVA Zomrel Pavol Paška (†60): Náhla smrť v aute!

Pavol Paška Zobraziť galériu (9)
Pavol Paška (Zdroj: SITA/Viktor Zamborský)

BRATISLAVA - Zomrel bývalý predseda parlamentu Pavol Paška. Podľa informácií Denníka N dostal infarkt. Jeho smrť nám potvrdili viacerí predstavitelia Smeru. Strana oficiálne stanovisko zatiaľ neposkytla.

Pavol Paška zomrel vo veku 60 rokov na infarkt. Jubileum oslavoval pred troma týždňami. Infromáciu priniesol Denník N. Pavol Paška bol podpredsedom strany Smer a bývalý predseda parlamentu.

17:18 Bývalý šéf parlamentu Pavol Paška by mohol mať štátny pohreb. Súhlasiť s tým však musia jeho pozostalí. Uviedol to tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR. "Vláda je pripravená rozhodnúť o organizovaní štátneho pohrebu, ale v tomto budeme plne rešpektovať prianie rodiny," uviedol Úrad vlády SR. 

17:17 Predsedu strany Smer-SD a expremiéra Roberta Fica smrť jeho priateľa Pavla Pašku hlboko zasiahla. "Vyslovujem sústrasť celej rodine. Som presvedčený, že pod jeho smrť sa podpísala štvavá kampaň niektorých politikov a médií," napísal Fico na svojom facebookovom profile. "Je mi to strašne ľúto. Palo Paška bol skvelý človek, ktorý držal slovo a takýchto ľudí je, bohužiaľ, v politike strašne malo," povedal vo videu. Ďalej vyjadril sústrasť manželke, synom a celej rodine zosnulého Pavla Pašku.

17:04 Kondolenčná kniha v priestoroch Národnej rady SR.

MIMORIADNA SPRÁVA Zomrel Pavol
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

MIMORIADNA SPRÁVA Zomrel Pavol
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

MIMORIADNA SPRÁVA Zomrel Pavol
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

14:14 Podľa informácií košického Korzáru, Pavol Paška začal pociťovať zdravotné ťažkosti v piatok ráno, preto ho po deviatej hodine viezli autom do kardioústavu. Mali mieriť do apartmánového komplexu pri Mestskom parku. V aute sa mu však stav zhoršil a tak zamierili do areálu železničnej nemocnice, ktorá bola najbližšie. Aj napriek snahe lekárov, sa bývalého predsedu už oživiť nepodarilo.

13:43 "Nečakane skoro odišiel dlhoročný priateľ, múdry a vzdelaný človek, štátnik, s ktorým som aj v tvrdom svete politiky veľa prežil a vážil som si ho. Je to veľká strata a bude nám mnohým chýbať. Úprimnú sústrasť rodine a všetkým blízkym. Česť jeho pamiatke," uviedol pre TASR minister hospodárstva Peter Žiga.

12:43 "Vyjadrujem úprimnú a hlbokú sústrasť rodine, priateľom a blízkym Pavla Pašku, rovnako aj všetkým, ktorí si ho vážili a mali ho radi. Odišiel, aj keď bol stále plný entuziazmu a chuti do života. Pavol Paška počas svojho života na náš kraj a mesto nikdy nezabudol a vždy bojoval za východné Slovensko," uviedol Richard Raši, podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu a bývalý primátor mesta Košice, v ktorom zosnulý bývalý predseda parlamentu Pavol Paška žil.

12:40 Náhla smrť Pavla Pašku veľmi zasiahla aj poslanca NR SR a bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). "Bol mojím dlhoročným priateľom, nikdy na neho nezabudnem, odpočívaj, Paľko, v pokoji. Úprimnú sústrasť rodine a všetkým blízkym," napísal Kaliňák na sociálnej sieti.

12:39 Pavol Paška sa podľa Glváča na pozícii šéfa parlamentu zaslúžil o to, že Slovensko je aj v medzinárodnom meradle váženou a akceptovanou krajinou. "Pavol Paška bol mojím osobným priateľom. Chcem sa mu v mene poslaneckého klubu Smer-SD poďakovať za jeho dlhoročnú prácu pre Slovensko. Bolo mi cťou s ním spolupracovať," doplnil Glváč.

12:38 K úmrtiu Pavla Pašku sa vyjadril aj podpredseda NR SR Martin Glváč. "V mene poslaneckého klubu Smer-SD a osobne aj vo svojom mene chcem vyjadriť hlbokú úprimnú sústrasť celej rodine a všetkým blízkym Pavla Pašku. Paľo bol pri Smere od začiatku. Bol veľmi ľudský a priateľský, jeho nečakaný odchod nás preto veľmi osobne zasiahol," povedal Glváč.

12:30 Národná rada SR zároveň na počesť bývalého predsedu NR SR Pavla Pašku stiahla zástavy a vyvesila smútočnú zástavu. Na fotke dom Pavla Pašku v Košiciach. 

MIMORIADNA SPRÁVA Zomrel Pavol
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Miro Vacula)

12:21 Vo vestibule parlamentu bude v piatok popoludní možné zapísať sa do kondolenčnej listiny.

12:17 K smrti Pašku sa vyjadril aj Miroslav Beblavý. "Nech odpočíva v pokoji. Peniaze aj moc sú menej dôležité ako čisté svedomie, lebo nepoznáme dňa ani hodiny. Viem, čo som si o ňom myslel a viem, čo si o ňom myslí aj väčšina z vás, ale teraz je nebohý a mali by sme zachovať dôstojnosť. Súdiť ho už budú iní, nám stačí pamätať," napísal na Facebooku. 

12:15 Kondoluje aj jeho stranícky kolega Peter Pčolinský. "Napriek tomu, že to bol náš politický konkurent, každé úmrtie človeka bez ohľadu na politickú príslušnosť je tragédia. Veľmi ma to prekvapilo, som šokovaný," uviedol.

12:14 "Každá smrť človeka, hlavne náhla, je tragédiou. Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodine," povedal predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár.

12:09 Premiéra Petra Pellegriniho smrť Pašku zasiahla

"Táto správa nás veľmi prekvapila a zasiahla a chcel by som takto verejne vyjadriť blízkym a rodine hlbokú a úprimnú sústrasť," dodal Pellegrini.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Martin Bublavý )

Foto: Topky/Martin Bublavý

12:08 "Dovoľte mi takto verejne povedať, že ma hlboko zarmútila informácia o úmrtí predsedu parlamentu, môjho dlhoročného kolegu a priateľa Pavla Pašku," povedal premiér Peter Pellegrini na úvod tlačovej konferencie.

12:07 Premiér sa vyjadruje k smrti Pavla Pašku.

12:03 Andrej Danko zareagoval na smrť svojho kolegu. "Videl som v poslednej dobe, ako sa trápi z toho, čo sa v tejto spoločnosti deje. Je mi veľmi ľúto, že nás Pavol Paška, človek vzdelaný, múdry, opustil," napísal Danko v stanovisku. "Ťažko sa hľadajú slová, keď predčasne odíde človek. O to ťažšie, keď zastával takú vysokú funkciu a osobne som ho poznal," píše ďalej a vyjadril rodine úprimnú sústrasť.

12:01 "Správa o úmrtí Pavla Pašku, človeka v mojom veku, ma zaskočila. V tejto chvíli by som chcel vyjadriť úprimnú sústrasť pozostalým," uviedol pre šéf Mosta-Híd Béla Bugár.

11:53 Kisku náhla smrť zaskočila

"Prezidenta zaskočilo náhle úmrtie Pavla Pašku a vyjadril úprimnú sústrasť najbližším príbuzným, rodine, priateľom a známym," napísal Kiskov hovorca Roman Krpelan v písomnom stanovisku.

11:52 "Náš dlhoročný kolega, straník a v prvom rade priateľ dnes odišiel. Úprimnú sústrasť celej jeho rodine a ďalším pozostalým. R.I.P. Pavol Paška," uviedla strana Smer-SD na svojej facebookovej stránke. 

11:47 Pavol Paška sa podľa našich informácii od rána cítil zle. Do nemocnice ho viezol jeho známy osobný lekár. Politika však už nestihol previezť na sálu a zomrel v jeho aute.

MIMORIADNA SPRÁVA Zomrel Pavol
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Miro Vacula)

Foto: Topky/Miro Vacula

11:45 "Náhla smrť Pavla Pašku ma veľmi zasiahla. Bol mojím dlhoročným priateľom, nikdy na neho nezabudnem, odpočívaj Paľko v pokoji. Úprimnú sústrasť rodine a všetkým blízkym," napísal Robert Kaliňák na Facebooku.

11:43 Predseda SaS Richard Sulík vyjadruje úprimnú sústrasť rodine zosnulého bývalého šéfa parlamentu Pavla Pašku.

11:38 Podľa nášho zdroja Paška zomrel v aute na parkovisku pred nemocnicou v Košiciach dnes v doobedných hodinách. 

11:34 Podľa našich informácií na mieste nezasahovali záchranári ani polícia.

11:26 Skonal v piatok dopoludnia v areáli Železničnej nemocnice s poliklinikou Košice, potvrdil to hovorca nemocníc Svet zdravia Tomáš Kráľ.

11:24 Hrušovského správa o náhlej smrti Pašku ma zaskočila. "Som z toho smutný, aj keď sme vždy boli na opačných stranách a nikdy sme v koalícii nespolupracovali. Ale s Pavlom Paškom sme mali dobrý vzťah. Bol schopný filozof a vnášal do politiky nové prvky. Aj keď sme na viaceré veci mali rozdielny názor, som z tejto správy šokovaný a smutný," povedal pre TASR Hrušovský.

11:15 Podľa nášho zdroja dostal Paška infarkt dnes v doobedných hodinách v aute na parkovisku v Košiciach. 

Správu budeme aktualizovať.

Pavol Paška
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Foto: TASR/Martin Baumann

Pavol Paška pôsobil počas svojej politickej kariéry ako poslanec a dvakrát aj ako predseda NR SR. V novembri 2014 sa jeho meno spojilo s kauzou predraženého CT prístroja v piešťanskej nemocnici, Paška následne v noci z 15. na 16. novembra odstúpil z funkcie predsedu parlamentu a stiahol sa do ústrania.

Pavol Paška
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - František Iván)

Foto: TASR/František Iván

Museli s ním vtedy odísť aj podpredsedníčka parlamentu Renáta Zmajkovičová a ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská. Vo vedení Smeru však zostával naďalej, Robert Fico ho poveroval vedením snemov strany.

Profil Pavla Pašku

Pavol Paška sa narodil 23. februára 1958 v Košiciach. Vysokoškolské štúdium na Univerzite Komenského (UK) v Bratislave ukončil promóciou v roku 1985. Na Filozofickej fakulte UK vyštudoval filozofiu a estetiku. Pred vysokoškolským štúdiom pracoval v rokoch 1979 a 1980 v štátnom podniku Zdroj v Košiciach. Po ukončení štúdia pôsobil v rokoch 1985 a 1986 v Krajskom osvetovom stredisku v Košiciach. Do roku 1992 pracoval na Obvodnom národnom výbore, neskôr na Miestnom úrade KVP v Košiciach. V roku 1992 začal súkromne podnikať.

Od roku 2002 bol poslancom Národnej rady SR za stranu Smer (neskôr Smer-SD). Po septembrových parlamentných voľbách v roku 2002 bol členom Výboru NR SR pre zdravotníctvo a členom Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS a od 24. augusta 2004 predsedom Zahraničného výboru NR SR. Mandát poslanca NR SR získal aj v ďalšom volebnom období parlamentu v júni 2006. Od 4. júla 2006 do 8. júla 2010 prvýkrát zastával post šéfa slovenského zákonodarného zboru.

Vo volebnom období 2010-2012 bol ako opozičný poslanec NR SR predsedom poslaneckého klubu strany Smer-SD. Po víťazstve strany Smer-SD opäť predsedal od 4. apríla 2012 NR SR. Paška 18. novembra 2014 oznámil poslaneckému grémiu strany Smer-SD, že sa vzdáva funkcie predsedu Národnej rady SR a zároveň aj mandátu poslanca NR SR. Dlhšiu dobu vtedy čelil kritike zo strany opozície aj v súvislosti s kauzou nákupu CT prístroja v piešťanskej nemocnici.

Predseda parlamentu poveril po odstúpení dočasným vedením Národnej rady jej podpredsedníčku Janu Lašákovú až do zvolenia nového predsedu parlamentu. Od mája 2003 bol podpredsedom strany Smer-SD. Túto stranícku funkciu zastáva do 10. decembra 2016, kedy už na sneme strany v Prešove nekandidoval.

Viac o téme: Smer-SDPavol Paška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu