Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Nový sused v Bonaparte! Štátna zákazka u Fica a parťák šéfa NBÚ, ktorý vydáva previerky

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič, CEEC Research)

BRATISLAVA – Vila Bonaparte je slovenskej spoločnosti dobre známa. Prednedávnom v tomto komplexe kúpil byt aj šéf Dopravoprojektu Igor Jakubík, ktorý kedysi podnikal s exšéfom SIS-ky Jozefom Magalom. Magala schvaľoval previerky Viliamovi Jasaňovi a Márii Troškovej.

Podľa výpisu z katastra nehnuteľností kúpil Igor Jakubík byt v Bonaparte 5. februára tohto roku. Na to, za koľko a od koho byt v Bonaparte kúpil, nám Jakubík zatiaľ neodpovedal. Jakubík je výrobným riaditeľom a podpredsedom predstavenstva v spoločnosti Dopravoprojekt, a.s., ktorá je najväčšou projektovou, konzultačnou a inžinierskou spoločnosťou na Slovensku.

Igor Jakubík na Stretnutí lídrov slovenského stavebníctva v roku 2014, ktorého sa zúčastnil aj Robert Fico, Ján Počiatek, Tomáš Borec, František Palko a ďalší.
Zobraziť galériu (7)
Igor Jakubík na Stretnutí lídrov slovenského stavebníctva v roku 2014, ktorého sa zúčastnil aj Robert Fico, Ján Počiatek, Tomáš Borec, František Palko a ďalší.  (Zdroj: CEEC Research)

Jakubík podnikal so šéfom NBÚ

Jakubík v minulosti figuroval aj vo firme Stavdory, a. s. V dozornej rade bol Jozef Magala, bývalý šéf SIS a súčasný riaditeľ Národného bezpečnostného úradu. Na tomto poste pôsobí od júna 2012. Za pôsobenia Magalu vo funkcii riaditeľa NBÚ dostali bezpečnostné previerky aj šéf odboru bezpečnosti úradu vlády Viliam Jasaň a Ficova asistentka Mária Trošková. Obaja z Ficovho úradu odišli po vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Obaja mali väzby na Antonina Vadalu, člena kalabrijskej mafie.

Riaditeľ SIS Ján Valko (vľavo) a riaditeľ NBÚ Jozef Magala počas zasadnutia Bezpečnostnej rady SR.
Zobraziť galériu (7)
Riaditeľ SIS Ján Valko (vľavo) a riaditeľ NBÚ Jozef Magala počas zasadnutia Bezpečnostnej rady SR.  (Zdroj: SITA/Ján Slovák)

Firmu Stavdory, a. s. zrušili v auguste 2012, Magala v nej pôsobil do roku 2006 a od vzniku strany Smer pôsobil aj ako odborný tajomník poslaneckého klubu, v rokoch 2002 – 2006 bol asistentom poslanca Bohumila Hanzela.

Jozef Magala
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič)

Kaštieľ v Rusovciach

Firma Dopravoprojekt sa angažuje aj v oprave kaštieľa v Rusovciach. Nový projekt na jeho rekonštrukciu vypracovalo Združenie NKP Rusovce za viac ako milión eur s DPH. Združenie tvoria firmy Dopravoprojekt v Bratislave a Metroprojekt v Prahe. Združenie vzišlo ako víťaz verejného obstarávania. Vedúci Úradu vlády SR Igor Federič s ním v októbri 2016 podpísal zmluvy.

V rámci plánovanej rekonštrukcie kaštieľa pokračuje príprava ďalšieho verejného obstarávania, v rámci ktorého sa má vybrať  zhotoviteľ stavebných prác a revitalizácie historických záhrad. Rekonštrukcia sa môže začať až po ukončení súťaže. Úrad vlády začiatkom februára pre Topky potvrdil, že v súčasnosti pokračuje v príprave komplexného materiálu na rekonštrukciu a v príprave verejného obstarávania. Rekonštrukcia by mala stáť približne 40 miliónov eur.

Kaštieľ v Rusovciach chátra
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: MLR Urbex)

Igor Jakubík v minulosti pôsobil aj v spoločnosti Geoconsult, spol. s. r. o. Táto spoločnosť dodala projektovú dokumentáciu aj pre stavbu prvého a druhého úseku diaľnice D1 Jánovce – Jablonov. Časť mosta pri jeho výstavbe v roku 2012 padla, spoločnosť podľa slov Jakubíka pri stavaní mostu nič nezanedbala.

Pevnosť Bonaparte

Komplex Bonaparte sa preslávil najmä v spojitosti s bývalým premiérom Robertom Ficom. Ladislav Bašternák vlastní v Bonaparte niekoľko bytov, v jednom z nich býva práve expremiér Fico. Bašternák je podozrivý z rozsiahlych daňových podvodov. Po prevalení sa tejto informácie ľudia pred komplexom protestovali niekoľko týždňov, no Fico sa napriek tomu z bytu neodsťahoval, Zostal tam aj napriek svojim sľubom. Ani po Ficovej demisii nie je jasné, či sa odsťahuje.

Nový sused v Bonaparte!
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Okrem Fica majú byty v Bonaparte aj ďalší známi ľudia. Patrí k nim Denisa Mendrejová, bývalá Miss Universe 2011, Branislav Záhradník, ktorý v minulosti pôsobil v Slovenskej televízii, Ján Počiatek, bývalý minister financií a dopravy, ktorý však popiera, žeby v Bonaparte býval, Peter Filip, obhajca Jozefa Majského či piťovca Jozefa Ondrejcsáka, a niekoľko ďalších firiem. 

Viac o téme: BonaparteJozef MagalaIgor Jakubík
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu