Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Úrady o účasti Troškovej na stretnutí s Merkelovou klamali: Vedela o citlivých informáciách

Mária Trošková je bývalou hlavnou štátnou poradkyňou Roberta Fica Zobraziť galériu (4)
Mária Trošková je bývalou hlavnou štátnou poradkyňou Roberta Fica (Zdroj: TASR/Branislav Račko, Martin Baumann)

BRATISLAVA - Martin Dubéci z Progresívneho Slovenska zverejnil na Facebooku šokujúce informácie. Mária Trošková mala prístup k citlivým informáciám, ktoré nemôžu ísť na verejnosť. Napriek tomu, že nemala bezpečnostnú previerku, pretože ju nepotrebovala. Nič také sa na diplomatickej návšteve v Berlíne nedialo. Aspoň to tvrdili úrady predtým. Vyzerá to však, že všetko je inak.

Ministerstvo zahraničných vecí priznalo, že Mária Trošková mala prístup k citlivým informáciám, ktoré nemôžu ísť na verejnosť. "Zverejnením informácií by došlo k narušeniu legitímnych očakávaní tretích strán na ochranu informácií poskytovaných v diplomatickom styku," uviedol na svojom Facebooku Martin Dubéci.


Mária Trošková na rokovaní s Merkelovou, diplomati z nej boli zhrození: Bola to hanba!


Vraj sa na stretnutí nič nedialo

"Úrad vlády, NBÚ aj MZV sa tvárilo, že počas neslávne známej návštevy Roberta Fica u Angely Merkel v Berlíne, ktorého sa zúčastila aj Mária Trošková, sa nič zásadné a citlivé nedialo, takže nevadí, že tam bola. Však "len sekretárka", napísal Dubéci. Trošková sa stretnutia zúčastnila aj napriek výhradám nemeckých diplomatov.

Úrady o účasti Troškovej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Matin Dubéci)

Dubéci požiadal MZV o zverejnenie zápisu a podkladov. "Ak je to taká banalita, určite poskytnú. Samozrejme, že nie. Dnes som dostal siahodlhé rozhodnutie MZV, kde vysvetľuje, že informácie v diplomatickom styku sú citlivé a ich nezodpovedné šírenie by narušilo naše vzťahy s inými krajinami a medzinárodné právo," uviedol.

To, čo sa tam preberalo, neboli banality

"Pointa. Je úplne legitímne, že si štát chráni informácie v diplomatickom styku. Nešlo mi o to si čítať, o čom sa bavia Fico a Merkel. Išlo o to ukázať, že to, čo sa tam preberalo, nie sú banality. Nech sa páči, na hlavičkovom papieri MZV," napísal Dubéci a priložil celé znenie rozhodnutia ministerstva zahraničných vecí o sprístupnení informácií zo stretnutia.

Úrady o účasti Troškovej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Matin Dubéci)

Úrady o účasti Troškovej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/Matin Dubéci)

Fico má podľa Dubéciho plné reči ochrany Slovenska. "To vyzerá tak, že na citlivé stretnutie si zoberie človeka s kontaktmi na organizovaný zločin. Vo veľa krajinách by pri takýchto failoch navždy skončili, v zopár aj pred súdom. Najviac zo všetkého ma však hnevá ten bordel v celej tejto oblasti. Toto sa musí zmeniť, vidíme, že to nie je sranda (a darček pre frajerku), ale národná bezpečnosť a reputácia krajiny," dodal na záver.

Viac o téme: StretnutieRobert FicoAngela MerkelováMária TroškováBezpečnostná previerka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu