Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Jasné víťazstvo nad Kotlebom, zabudnite! Staré prieskumy môžu ľudí zmiasť

Ján Lunter a Marian Kotleba Zobraziť galériu (3)
Ján Lunter a Marian Kotleba (Zdroj: SITA/Jakub Julény, Diana Černáková)

BRATISLAVA - Nenechajme sa uchlácholiť neaktuálnymi prieskumami. Napriek tomu, že Lunter má v Banskej Bystrici prevahu, začínajú sa vynárať dohady, ktoré stáli aj za volebným prekvapením v rokoch 2013 a 2016. Takúto hrozbu netreba podceňovať.

Neaktuálne a nepresné predvolebné prieskumy môžu viac uškodiť, než pomôcť k správnemu rozhodnutiu. Slovensko čoskoro pristúpi k urnám, no začína sa opakovať rovnaký scenár, ako pri posledných parlamentných voľbách. Napriek tomu, že je Ján Lunter podľa posledného zverejneného prieskumu favoritom volieb so ziskom 51,2%, pričom Kotleba získal 21,9% hlasov. Na sociálnych sieťach a medzi ľuďmi sa opäť objavujú obavy z možnej mobilizácie kotlebových sympatizantov. 

Na prieskumy si treba dávať pozor

"Nemožno totiž vylúčiť, že niektoré prieskumy môžu byť zaplatené, pri mnohých ani netušíme, akú metodiku agentúra zvolila, podľa čoho vyberala respondentov, ako formulovala otázky a podobne," povedal pre Topky politológ Radoslav Štefančík s tým, že ak by tento zákaz neexistoval, väčšiu šancu by mali kandidáti, ktorí by si takýto prieskum vedeli zaplatiť práve bezprostredne pred voľbami. 

"Na druhej strane, keďže veľa ľudí sa rozhoduje práve posledné dva týždne, v prípade, ak by prieskumy napovedali, že rastú protidemokratické sily, dokázali by zmobilizovať práve tú demokraticky mysliacu väčšinu," uviedol Štefančík. Demokratickí voliči sa totiž zrejme uspokojili potom ako sa Stanislav Mičev a Martin Klus vzdali kandidatúry v prospech Jána Luntera. 

Ľudia sa musia rozhodnúť podľa vlastného svedomia

Síce v poslednom veľkom prieskume pred voľba viedol Ján Lunter s prehľadom o takmer 30%, len málokto si uvedomuje, že sú to dosť staré informácie. Prieskum bol síce zverejnený dva týždne pred voľbami, no vykonával sa v dňoch 6. až 18. októbra, čiže takmer mesiac pred voľbami. 

Župné voľby pritom nemajú zväčša veľmi vysokú účasť a aj tí, ktorí sa v prieskumoch vyjadrili, nemusia k urnám prísť. Na druhej strane mnohí, ktorí sa prieskumami naopak riadia, môžu voľby odignorovať z jednoduchého dôvodu. Nebudú považovať za dôležité prísť k urnám, keďže prieskumy ukážu víťaza jasne. 

Ľudia sa však často rozhodujú len pár dní pred voľbami, podľa politológa Radoslava Štefančíka tak má dvojtýždenný zákaz zverejňovania prieskumov svoje odôvodnenie. "Myšlienka zákazu zverejňovania prieskumov niekoľko dní pred voľbami smerovala k tomu, aby sa ľudia rozhodovali podľa vlastného svedomia a vedomia a nie podľa prieskumov verejnej mienky. A mne je táto myšlienka sympatická," povedal pre Topky Štefančík. 

Kotleba vyzýva sympatizantov

Marian Kotleba zverejnil na Facebooku jasnú výzvu. Líder ĽSNS evidentne ignoruje moratórium a nenápadne necelé dva dni pred voľbami oslovil svojich fanúšikov a možných budúcich voličov, aby mu vyjadrili svoje sympatie "palcom hore".

Jasné víťazstvo nad Kotlebom,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Vyzerá to tak, že kotlebovci moratórium obchádzajú. "On z titulu svojej funkcie župana môže teoreticky myslieť aj niečo iné, takže takéto obchádzanie zákona je vlastné nie len jemu, ale určite mnohým ďalším kandidátom. Nie som právnik, ale z morálneho hľadiska pán Kotleba nie je jediný, kto platnú legislatívu obchádza," povedal pre Topky Štefančík.

"V  každom prípade samotné moratórium je nezmysel, keďže nikto zo stredy na štvrtok neodstránil tie tisícky bilbordov, z ktorých sa na nás usmievajú tváre budúcich úspešných či neúspešných kandidátov," uviedol Štefančík.

Tí, čo politiku sledujú, menia názor

Existujú aj ľudia, ktorí sledujú politickú situáciu do takej miery, že na ňu vsádzajú svoje peniaze. Ich názor sa však vyvíja iným smerom. V stávkových kanceláriách bol najprv Lunter obrovským favoritom s kurzom 1,15, pričom Kotleba mal vtedy kurz 3. Po pár dňoch sa to začalo meniť a z Luntera sa opäť stal len "opatrný" favorit. Keďže kurzy sa menia podľa toho, na koho si viac stávkujúci podajú, dnes je Lunter favoritom s kurzom 1,45 a Kotleba s kurzom 2. Rozdiel medzi nimi sa tak opäť znižuje.

Viac o téme: Banská BystricaMarian KotlebaJán Lunter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu