Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Šok po zrušení milosti! Michal Kováč ml. opäť na Slovensku, lukratívny flek u Lajčáka

(Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Tak to je poriadne prekvapenie. Po dlhých rokoch v zahraničí sa vrátil syn prvého slovenského prezidenta Michal Kováč na Slovensko. Ako sa nám podarilo zistiť, rovno získal lukratívny flek na ministerstve. A to všetko v čase, keď polícia obnovuje vyšetrovanie jeho kauzy ešte z 90. rokov, za ktorú mu otec udelil milosť a tú pred pár mesiacmi zrušil parlament.

Podľa našich informácii pracuje Kováč od prvého augusta na pozícii šéfa 6. odboru pre Áziu a Pacifik na ministerstve zahraničných vecí. Zaujímavé je, že neprešiel výberovým konaním. Rezort diplomacie to ale vysvetľuje tým, že na základe zákona o zahraničnej službe nie je pri obsadzovaní miesta vedúceho zamestnanca v ústredí potrebné výberové konanie, pretože ide o zamestnanca, ktorý sa vracia zo zahraničnej služby z pozície vedúceho zamestnanca.

Ministerstvo tvrdí, že ide o klasickú rotáciu v rámci zamestnancov. Zmena sa však udiala iba mesiac pred jeho odchodom do USA.

Michal Kováč ml. pritom na Slovensku čelí nepríjemnostiam po tom, čo parlament pri rušení Mečiarových amnestií  zrušil aj milosť, ktorú dostal od otca.

Podľa viacerých odborníkov by teraz malo nasledovať obnovenie vyšetrovania a Kováč by sa mal ocitnúť v pozícii obvineného. Zákon o štátnej službe ale zakazuje takému človeku naďalej vykonávať svoju funkciu, ak vinu potvrdí súd.

Kováč na naše otázky nereagoval, keď sme ho kontaktovali v práci, sekretárka nám odkázala, že je na služobnej ceste, alebo má pracovné stretnutie.

Na Taiwane, kde pôsobil posledné roky, sa však tiež nevyhol poriadnym problémom. Hospodárske noviny v roku 2015 upozornili na to, že sa objavilo video, na ktorom je Kováč s obvineným a zatknutým šéfom firmy Zodic Lo Hsu-Liangom. Za SR pritom podpisuje falošnú zmluvu. Aj vďaka nej mala firma vylákať podvodným spôsobom desiatky miliónov eur. Ministerstvo na otázky, ako kauza skončila a či bol Kováč do schémy priamo zapojený, nereagovalo.

Viac o téme: MinisterstvoZahraničné veciMiroslav LajčákMichal Kováč ml.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu