Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Bývalý SIS-kár prelomil po rokoch mlčanie: Kto je za únosom Kováčovho syna, úloha Mečiara!

V prípade únosu Michala Kováča ml. vypovedal Ľuboš Kosík. Zobraziť galériu (2)
V prípade únosu Michala Kováča ml. vypovedal Ľuboš Kosík. (Zdroj: TASR/Rudolf Bihary, Ivan Rychlo)

BRATISLAVA – Po Oskarovi Fegyveresovi svedčil ďalší bývalý policajt. Kosíka v roku 2015 Špecializovaný trestný súd v Pezinku odsúdil na 14 rokov väzenia za falšovanie zmeniek. V súčasnosti sa rozhodol rozpovedať príbeh o únose Michala Kováča ml. z roku 1995.

Michala Kováča ml., syna bývalého slovenského prezidenta Michala Kováča, mala uniesť Slovenská informačná služba (SIS). V rozhovore pre sme.sk to povedal Ľuboš Kosík, ktorý sa mal ako príslušník SIS na akcii taktiež zúčastniť. „Dostali sme informáciu, že osoba vychádza z domu. Hrbáček dal pokyn na akciu. V prvom aute som sedel ja s Hrbáčkom. On bol vodič a ja som bol spolujazdec. Za nami išlo druhé auto, v ktorom boli ďalší traja členovia skupiny. Ja s Hrbáčkom sme mali zablokovať auto a zastaviť ho. Úlohou tých troch bolo naložiť osobu do ich motorového vozidla,“ hovorí Kosík.

Bývalý SIS-kár prelomil po
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: polícia)

Za všetkým je SIS

Podľa jeho slov Hrbáček s ďalšími členmi skupiny vytiahli Michala Kováča ml. z Mercedesu. „Osobu som nepoznal, nikdy predtým som ju nevidel, nevedel som ju identifikovať,“ tvrdí. Hrbáček mal potom vytiahnuť športový vak, kde mal dve fľaše whisky. Do nich nasypal niekoľko škatuliek rohypnolu. „Zamiešal to, stiahol mladému Kováčovi vrecko z hlavy a celú fľašu mu násilne nalial do úst,“ opisuje v rozhovore priebeh udalosti.

Omámeného Michala Kováča ml. potom mali v Petržalke odovzdať ďalším osobám. „My sme ho odovzdali ďalej. Čo sa dialo potom, už neviem. Preto hovorím, že ja nie som ten, čo niekoho uniesol. Urobil som len zadržanie na rozkaz Hrbáčka a v Petržalke sme osobu odovzdali. Čo s ňou ďalej robili, už neviem. To mi nikto nepovedal,“ dodal.

Celú akciu vraj riadili príslušník SIS Michal Hrbáček a pokyn na jej vykonanie údajne vydal vtedajší námestník riaditeľa SIS Jaroslav Svěchota. „Neriadil to Mečiar, verím tomu, že on o tom ani nevedel,“ uzatvoril Kosík v rozhovore pre sme.sk.

Gašparovu nečinnosť pri vyšetrovaní vraždy Remiáša by mala preveriť inšpekcia

Aktuálne svedectvo Ľuboša Kosíka, bývalého dôstojníka SIS a člena skupiny, ktorá sa podieľala na zavlečení Michala Kováča do cudziny potvrdzuje zistenia vyšetrovateľov už obsiahnuté v obžalobe. "Po tom, čo Národná rada SR zrušila Mečiarove amnestie ústavným spôsobom, by sme očakávali razantné konanie orgánov činných v trestnom konaní a obnovenie súdneho procesu. Miesto toho je verejnosť oboznamovaná len s novými detailmi prípadu," povedal podpredseda SaS Ľubomír Galko.

Liberáli očakávajú, že policajný prezident Tibor Gašpar a generálny prokurátor Jaromír Čižnár budú verejnosť detailne informovať o situácii, najmä o prekážkach, ktoré stoja v ceste k spravodlivosti. "Zároveň žiadame Inšpekciu ministerstva vnútra, aby preverila tvrdenie Ľuboša Kosíka, že cez sprostredkovateľa odovzdal policajnému prezidentovi Gašparovi informácie o vražde Róberta Remiáša a ten údajne nekonal," uzavrel Galko.

Reakcia polície

Polícia nebude komentovať medializované vyjadrenia bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľuboša Kosíka, týkajúce sa prípadu násilného zavlečenia Michala Kováča ml. do cudziny. "Konaním v tejto veci, po zrušení amnestií, sa zaoberá momentálne Okresný súd Bratislava III, ktorý musí rozhodnúť o ďalšom postupe," uviedol hovorca Prezídia Policajného zboru (PPZ) Martin Wäldl.

Zároveň sa v mene polície ohradil voči Kosíkovým obvineniam, poukazujúcim na údajnú nečinnosť prezidenta PZ. "Pán Kosík bol pred svojím útekom niekoľkokrát na polícii aj z podnetu prezidenta PZ a mohol uviesť skutočnosti a informácie o trestnej činnosti, na ktorej sa buď zúčastnil, alebo o nej vedel, o čom svedčia zápisnice, ktoré s ním boli spísané," zdôraznil Wäldl. "Prezident PZ preto nebude ďalej komentovať tvrdenia osoby na úteku, odsúdenej za závažnú trestnú činnosť," dodal.

Pripomenul, že Kosík bol vypátraný a zatknutý na základe medzinárodného zatykača v Mali, pri svojom úteku pred trestom. "Slovenská polícia vykonala v súčinnosti s malijskou políciou a ministerstvom spravodlivosti všetky potrebné kroky, aby mohlo dôjsť k jeho vydaniu na Slovensko. V tejto chvíli sa čaká na rozhodnutie ministra spravodlivosti Mali," ozrejmil policajný hovorca.

Kosík v rozhovore pre portál sme.sk uviedol, že Michala Kováča ml., syna bývalého slovenského prezidenta Michala Kováča, mala uniesť Slovenská informačná služba (SIS). Celú akciu podľa Kosíka riadili príslušník SIS Michal Hrbáček a vtedajší námestník riaditeľa SIS Jaroslav Svěchota, ktorý údajne vydal pokyn na jej vykonanie. "Neriadil to Mečiar, verím tomu, že on o tom ani nevedel," uzatvoril Kosík v rozhovore pre sme.sk.

Viac o téme: únosĽuboš KosíkMichal Kováč ml.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu