Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pozrel si Kaliňákove účty, hrozí mu 8 rokov: Nové dôkazy opozície, ovplyvňovanie vyšetrovania

Robert Kaliňák a Filip Rybanič, asistent Sulíkovho poslanca parlamentu. Zobraziť galériu (4)
Robert Kaliňák a Filip Rybanič, asistent Sulíkovho poslanca parlamentu. (Zdroj: SITA/archív)

BRATISLAVA - Asistent poslanca za SaS si pozrel bankové účty ministra vnútra Kaliňáka a hrozí mu až 8 rokov v base. Opozícia bije na poplach a zvolala tlačovku, kde ukázala nové dôkazy o protizákonnom postupe a ovplyvňovaní polície Kaliňákom. Podľa nej celý štátny aparát nachystal mladému, iba 25-ročnému asistentovi, osobnú pomstu.

Na úvod tlačovky si Ľubomír Galko zobral na paškál smerákov a ich riadenie štátu. „Megakauza, ktorá dostala do ulíc tisíce ľudí, spravila zo štátu banánovú republiku. Fico sa správa ako hlava slovenskej korupčnej chobotnice. Je príkladom pre všetkých podvodníčkov, že cesta k úspechu vedie cez korupciu,“ tvrdí Galko. Pripomenul, že Fico stále býva „u Bašternáka“, teda v jeho postavenom komplexe Bonaparte v Bratislave.

VIDEO tlačovky dvojice opozičných poslancov

Rajtár a Galko o Rybaničovi

Osobná pomsta Fica a Kaliňáka

„Kaliňák sa škerí do médií a nahráva stupídne videá. Jediný, kto je vystavený štátnemu aparátu, je mladý človek Filip Rybanič. Vo štvrtok má súd, ktorý nikdy nemal byť.“ Galko nazval stav okolo Rajtárovho poslaneckého asistenta Rybaniča ako osobnú pomstu Kaliňáka a Fica. „Toto nie je len súboj o Filipa, ale o demokratický charakter našej vlasti,“ zakončil exminister obrany. Podľa Jozefa Rajtára, ide o účelné prenasledovanie človeka, ktorý zjavne narušil mafiánsky rozmer štátu.

Pozrel si Kaliňákove účty,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky.sk)

Tri dôkazy o protizákonnosti

Rybaničov spis je podľa právnej analýzy, ktorú si dali SaSkári vypracovať, celý protizákonný. Napriek tomu bol prokurátorom posunutý na súd ako v banánovej republike. Rajtár uviedol tri príklady protizákonnosti. Dozorujúci prokurátor si podľa neho nahradil dôvod vlastnou úvahou. Tento prokurátor bol navyše prepojenýna Bašternáka. Domová prehliadka bola nezákonná. Zhabali mu záznamové zariadenia. Aj poslanecký počítač Rajtára. Spracovával ich znalec, ktorý nemal oprávnenie na skúmanie softvéru. Počítače, telefóny, USB kľúče, keď boli vrátené, boli úplne nefunkčné.

O tom, že ide o čudné vyšetrovanie, svedčí aj jedna príhoda. „Pomýlili si prijímateľa a odosielateľa smsiek v mobile. Predvolali človeka, ktorý s tým nemá nič spoločné. Až potom vyšetrovatelia zistili, že sa pomýlili,“ povedal Rajtár.

Políciu riadi Kaliňákov človek

Rajtár tiež vyhlásil, že Kaliňák riadi NAKU cez Bernarda Slobodníka, šéfa finančnej polície a bývalého sponzora strany Smer. Opozícia tvrdí, že aj v Rybaničovom spise je uvedené ako Kaliňák odkázal po Slobodníkovi, že sa na preštudovanie spisu dostaví neskôr. Týmto sa má preukázať Kaliňákovo riadenie Slobodníka. Na záver prezradil, ako to celé prežíva 25-ročný mladí Rybanič.

Rajtárov dôkaz o riadení polície Kaliňákom
Zobraziť galériu (4)
Rajtárov dôkaz o riadení polície Kaliňákom  (Zdroj: Topky.sk)

„Filip sa snaží k tomu pristupovať čo najracionálnejšie. Má proti sebe systém riadený Robertom Kaliňákom. Je v pozícii prenasledovaného,“ tvrdí Rajtár.

Rybaničovi hrozí 8 rokov za mrežami

Okresný súd v Bratislave vytýčil termín pojednávania s obvineným Filipom Rybaničom, asistentom poslanca parlamentu Jozefa Rajtára (SaS), na 3. augusta tohto roka. Informuje o tom Ministerstvo spravodlivosti na svojej internetovej stránke. Krajská prokuratúra v Bratislave v júni minulého roka informovala, že obvinený Rybanič sa ku skutku kladenému mu za vinu v prípravnom konaní priznal.

Rybanič čelí obvineniu z trestného činu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. V prípade dokázania viny môže stráviť za mrežami tri až osem rokov. O ukončení vyšetrovania prípadu informovala polícia v máji tohto roka.

Asistent poslanca Rajtára ako zamestnanec Tatrabanky prenikol do účtu šéfa rezortu vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Až po tomto čine sa verejnosť dozvedela, že kontroverzný Bašternák obchodoval s ministrom vnútra.

Poslanci tomu nerozumejú

"Páni poslanci zjavne nerozumejú priebehu trestného konania," reaguje pre Topky ministerstvo vnútra na tlačovú konferenciu dvojice opozičných poslancov. "Trestné oznámenie v tejto veci podávala Tatrabanka. Minister vnútra SR v tejto veci vystupuje ako poškodený, má teda právo ako ktorýkoľvek iný občan v tomto postavení, nahliadnuť do spisu. Vyšetrovateľ ho s tým musí oboznámiť a v prípade, že určený termín mu nevyhovuje, môže požiadať o náhradný termín. A to bol aj tento prípad. Do žiadneho vyšetrovania nikdy nezasahoval a ani nezasahuje. Vyšetrovateľ pracuje pod dozorom prokuratúry a prokurátor je ten, kto podáva obžalobu na súd, nie minister vnútra. Súd obžalobu buď prijme alebo neprijme. A jedine súd môže rozhodnúť o vine alebo nevine," bráni sa Kaliňákov rezort.

Viac o téme: Robert KaliňákJozef RajtárFilip Rybanič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu