Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Brusel chce zrušiť víza pre Turecko: Lajčák zaujal nekompromisný postoj

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vízová liberalizácia je proces, ktorý je založený na plnení kritérií. Turecko ešte nesplnilo všetky kritériá a je aj známe, ktoré. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák. Európska komisia (EK) v stredu súhlasila s podmienečnou liberalizáciou vízového režimu pre krátkodobý, 90-dňový pobyt občanov Turecka v schengenskom priestore.

Podľa šéfa slovenskej diplomacie je odporúčanie Komisie viazané na to, že Turecko splní 72 podmienok. „Nielen my, ale som presvedčený, že všetky štáty EÚ budú trvať na tom, aby kritériá boli splnené. A potom s tým, samozrejme, nebudeme mať problém,“ povedal Lajčák a dodal, že Slovensko vo všeobecnosti vízovú liberalizáciu podporuje.

„My nerobíme rozdiely, podporujeme ten proces aj vo vzťahu ku Gruzínsku, k Ukrajine, ku Kosovu. To, čo nechceme vidieť a určite by sme neakceptovali je, aby v prípade niektorých krajín sme po splnení podmienok prichádzali s dodatočnými podmienkami a v prípade iných krajín by sme prižmurovali obidve oči, len aby sme prijali politické rozhodnutie,“ vysvetlil minister. 

Lajčák pripomenul, že Komisia dá svoje odporúčania, ale politické rozhodnutie prijíma rada, čiže členské štáty. „A tie majú svoju vlastnú verejnú mienku, svoje vlastné procedúry, svoje vlastné parlamenty, čiže nikto nemôže nasilu pretlačiť svoje veci cez členské štáty,“ vysvetlil ďalej minister. Lajčák trvá na tom, že ak niekto splnil podmienky, my musíme splniť, čo sme sľúbili. „Ak nesplnil, tak musíme trvať na tom, aby boli splnené,“ zdôraznil Lajčák. 

Zmena vízového režimu je súčasťou dohody

Liberalizáciou vízového režimu Ankara podmienila podpis marcovej dohody, ktorej cieľom je zastaviť masový prílev migrantov do Európy. Turecko však musí splniť 72 technických a právnych kritérií, aby jeho občania získali od júla možnosť cestovať do schengenského priestoru bez víz. Podľa diplomatických zdrojov však bola doteraz splnená len asi polovica týchto kritérií, napísala v utorok BBC. Okrem iného ide o slobodu prejavu, právo na spravodlivý proces a úpravu právnych predpisov týkajúcich sa terorizmu, aby boli lepšie chránené práva menšín. 

Európska komisia vopred avizovala, že v prípade súhlasu s liberalizáciou vízového režimu pre občanov Turecka bude jej rozhodnutie obsahovať aj "poistku", ktorá umožní bezvízový styk pozastaviť v prípade, že Ankara nebude plniť kritériá požadované Bruselom.

Viac o téme: TureckoMiroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu