Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Diskreditácia Sulíkovej kandidátky: Aktivistku z SaS obviňujú zo spolčovania s Mečiarom

Minulosť Moniky Kozelovej je spojená aj s HZDS.
Minulosť Moniky Kozelovej je spojená aj s HZDS. (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA – Nie je to tak dávno, čo verejnosť zaujala kandidátska listina strany Sloboda a Solidarita, konkrétne meno Michal Albert. Fanúšik politiky Mariána Kotlebu sa ocitol na 140. mieste, čo voliči liberálov absolútne neocenili. Tentokrát sa pozornosť upriamila na známu aktivistku Moniku Kozelovú, ktorá svoju politickú kariéru začala pri strane HZDS.

O svojej minulosti súvisiacej s Vladimírom Mečiarom a stranou HZDS Kozelová porozprávala exkluzívne redakcii Topky.sk. „Je to veľmi jednoduché. Pri rozdelení VPN (Verejnosť proti násiliu) a pri vzniku platformy VPN – za demokratické Slovensko, ma oslovil vtedajší riaditeľ Bibiany a spolupracovník z VPN Ľubo Machaj, či by som sa nepridala a nepomohla s prípravou programu,“ opisuje svoje politické začiatky Kozelová.

Rozhodla sa situáciu využiť: „Prijala som ponuku, lebo jednak som vtedy odišla z Vysokoškolskej únie Slovenska, ktorá zrušila agentúru, ktorej som šéfovala a jednak preto, že v odčlenenej skupine boli aj Janko Budaj, Milan Kňažko – teda autority, s ktorým som úzko spolupracovala vo VPN.“ Jej úlohou bolo pripraviť materiály týkajúce sa mládeže, pracovala na programoch týkajúcich sa Zákona o vysokých školách a vzdelávania mládeže.

Podobné ambície mali aj mnohí iní. „K novovznikajúcemu hnutiu sa začali pridávať ďalší mladí ľudia, ktorí si mysleli, že niečo zmenia. A tak sme začali pracovať spoločne v skupine. Z toho potom vzniklo HMZDS (Hnutie mládeže za demokratické Slovensko),“ priznáva pravdu Kozelová. Ako sa však čoskoro ukázalo, táto práca nebola taká, akú si ju predstavovala. Čoskoro odhalila pravdu o smerovaní strany.

„Viete, je to ako melón – z vonku krásny, zelený, ale nikdy neviete, čo vás čaká vo vnútri. A tak, keď som na ustanovujúcom sneme zistila, o čo v HZDS vlastne ide Vladimírovi Mečiarovi, odišla som. Spolu s Jankom Budajom. Správanie Vladimíra Mečiara a jeho krídla k ľuďom zoskupeným okolo Jána Budaja, som považovala za neprípustné,“ zdôrazňuje svoj postoj umelecky založená Kozelová.

Do HZDS nikdy nevstúpila. „A rovnako to skončilo v HMZDS, na prvom sneme HMZDS, ktorý nadväzoval na ustanovujúci snem HZDS, som sa všetkého vzdala a odišla som. Dokonca sme na ustanovujúcom sneme kvôli hladkému odchodu vedome navrhli v stanovách vekovú hranicu 26 rokov, ktorú som už v tom čase dávno prekročila. Ani ja a ani Ján Budaj sme nikdy neprekročili bránu členstva. Naša púť zanikla pri transformácii platformy na stranu,“ uzatvára svoje vysvetlenie Kozelová.

Viac o téme: HZDSSloboda a SolidaritaMonika Kozelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu