Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Poliačik: Slovensko sa nemôže zatvárať do ulity

Martin Poliačik
Martin Poliačik

BRATISLAVA – Nemôžeme sa zatvárať do ulity, ako to bolo doteraz, ale zároveň sa musíme poučiť z tých problémov, aké sú v iných krajinách. Vo svojom vystúpení v parlamente to uviedol poslanec za stranu Sloboda a Solidarita Martin Poliačik.

Ako povedal, zatiaľ čo migrantov a utečencov považujeme za bezpečnostné riziko, pretože ich nepoznáme, extrémistov, ktorí počas sobotňajšieho protestu proti migrantom pochodovali, sú bezpečnostným rizikom zo svojej podstaty. „Z migrantov robí bezpečnostnú hrozbu to, že ich nepoznáme. Nie to, akí sú. Vyrástla aj bezpečnostná hrozba koalície extrémistických a násilníckych strán. To znamená to, čo v Maďarsku poznáme ako Jobbik, sa zrejme bude uchádzať o podporu v nasledujúcich parlamentných voľbách,“ myslí si Poliačik.

Poslancovi prekáža, že od predsedu vlády Roberta Fica a ministra vnútra Roberta Kaliňáka nepočul, ako vlnu migrantov riešiť v rámci Európskej únie. „Povedali to, čo by sa malo stať, ale nepovedali, koľko to Slovensko bude stáť,“ povedal Poliačik a dodal, že rozumie, že Slovensko aj Únia potrebujú systémové riešenie. „Mali by sme sa prihlásiť k ochrane ľudských práv a nemali by sme ísť cestou stavania múru ako v Maďarsku,“ uviedol. 

Poliačik upozorňuje, že Európa si musí uvedomiť, že ak by sme hneď teraz zastavili prílev migrantov, tí, čo už sú tu, v Európe aj ostanú. Musíme ich preto podľa liberála začleňovať do spoločnosti. „Popri silových riešeniach musíme hovoriť aj o tých mäkkých - ako tú integráciu zvládať. Realita multikultúrnej Európy je jediná možná. Migranti neodídu,“ dodal Poliačik. 

Viac o téme: Martin Poliačik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu