Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Paška zamkol bránu Národnej rady SR! Podľa Viskupiča ide o zbabelý krok

Paška zavrel bránu Národnej rady SR Zobraziť galériu (3)
Paška zavrel bránu Národnej rady SR

BRATISLAVA - Predseda parlamentu Pavol Paška dnes zamkol bránu Národnej rady SR verejnosti i poslancom. Oficiálny deň otvorených dverí parlamentu Paška zrušil, poslanci OĽaNO a nezaradený Alojz Hlina však napriek tomu chceli ľudí, ktorí prišli pred NR SR, previesť priestormi národnej rady. Vstupná brána do parlamentu bola ale zamknutá, takže dnu sa nedostala nielen verejnosť, ale ani samotní poslanci.

Paška zavrel bránu Národnej rady

Poslanci obyčajných ľudí a Hlina tak zostali pred parlamentom. OĽaNO hostilo ľudí tradičným chlebom s masťou a cibuľou, hrala ľudová hudba a návštevníci dostávali tričká so štátnym znakom s textom Máme radi túto krajinu. „Sme tu ako vždy. Smer-SD si v minulosti spravil z otvoreného dňa parlamentu stranícku kortešačku. Teraz sa asi pán Paška a Smer bojí otázok občanov, keď akciu zrušil. To, že parlament zamkol, doslova a do písmena znamená, že ide o deň zamknutých a zatvorených dverí. Považujem to za aroganciu a výraz strachu z verejnosti,“ povedal poslanec OĽaNO Jozef Viskupič.

Paška zavrel bránu Národnej
Zobraziť galériu (3)

Kancelária Národnej rady SR zrušila tohtoročný deň otvorených dverí (DOD) v parlamente. „Vzhľadom na výzvu ministra financií Petra Kažimíra o nutnosti ušetriť v Kancelárii NR SR cca 800 000 eur tohtoročný Deň otvorených dverí nebude. Parlament je otvorený celoročne, stačí nahlásiť záujem. Denne kolegovia sprevádzajú štyri až päť skupín, ročne vidí parlament 17 000 návštevníkov s kvalifikovaným výkladom,“ uviedla v júli riaditeľka komunikačného odboru kancelárie parlamentu Soňa Pőtheová. Paška v posledných rokoch deň otvorených dverí posunul do väčších rozmerov, okrem otvorenia priestorov sa konali aj sprievodné akcie, napríklad časovka s Petrom Saganom, ale aj ďalšie podujatia.

Paška zavrel bránu Národnej
Zobraziť galériu (3)

Podľa Viskupiča ide o zbabelý krok

"Je to zbabelý krok - zatvoriť parlament práve vtedy, keď býval tradične otvorený pre všetkých Slovákov...Hovorí to o neúcte k občanom, minimálne k stovkám tých, ktorí sem dnes aj napriek nepriaznivému počasiu prišli," povedal poslanec Jozef Viskupič (OĽaNO) pred budovou NR SR. Jeho kolega z hnutia Ján Mičovský ľutuje, že sa z Dňa otvorených dverí stal deň zatvorených. "A bojím sa, že to bol aj deň zatvorených myslí a sŕdc ľudí, ktorí túto krajinu vedú a spravujú," poznamenal.

Viskupič označil rozhodnutie zrušiť DOD za zbabelý krok. "Hovorí to o neúcte k občanom, minimálne k stovkám tých, ktorí sem dnes aj napriek nepriaznivému počasiu prišli," skonštatoval. Tvrdí, že pokiaľ chcelo vedenie parlamentu šetriť, malo okresať iné nákladné akcie v minulosti. "Práve pre takéto kroky majú ľudia čoraz menej úcty k parlamentu," uzavrel.

DOD parlament zrušil pre šetrenie. Pritom na ďalšiu rekonštrukciu paláca a objektov v areáli Bratislavského hradu by mal dať 26,1 milióna eur. Avizovaná bola koncom mája aj súťaž na nákup kobercov, kde odhadovaná suma predstavovala viac ako 240.000 eur. Začiatkom roka pribudli v parlamente aj opatrenia, ktoré obmedzujú novinárom a verejnosti pohyb po priestoroch NR SR. Stáli tisícky eur.

Predseda parlamentu Pavol Paška ešte vlani hovoril, že DOD je dobrá akcia. "Keď sa stretávam s ľuďmi, tak stále mám pocit, akoby nazerali na svojich reprezentantov a na inštitúcie ako na nejaké tabu. Akoby to bolo opradené nejakým rámcom, ktorý je pre ľudí neprístupný. A každé takéto podujatie má ľudský rozmer. Ľudia prídu, môžu to tu ohmatať, pozrieť, pýtať sa," uviedol vtedy Paška.

Viaceré inštitúcie svoje DOD pravidelne organizujú. Výnimkou nie je ani Úrad vlády SR. Svoje brány verejnosti otvoril aj tento rok a premiér Robert Fico (Smer-SD) avizoval, že tradíciu neporuší ani o rok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu