Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Stratégia ochrany práv nerieši zneužívanie či násilie, KDH má vážne výhrady

KDH
KDH

BRATISLAVA - Celoštátna stratégia ochrany a podpory ľudských práv na Slovensku nerieši podľa Inštitútu pre výskum sociálno ekonomických rizík a alternatív (IVRA) vykorisťovanie, násilie, zneužívanie či chudobu zdravotne ťažko postihnutých a seniorov. Stratégia sa momentálne nachádza v medzirezortnom pripomienkovom konaní, ktoré sa končí vo štvrtok 19. júna.

Možnosť pripomienkovať ju využil aj inštitút IVRA a vzniesol k nej zásadné pripomienky, informoval agentúru SITA Martin Halás z IVRA. "Navrhovali sme implementovať záväzky SR vyplývajúce z Dohovoru OSN už v januári, no do stratégie neboli zapracované, preto ich dnes opätovne navrhujeme v pripomienkovom konaní," vysvetlil.

Inštitút vo svojich pripomienkach žiada, aby do rámcových predpokladov a východísk stratégie bol zapracovaný článok 16 - Ochrana pred vykorisťovaním, násilím a zneužívaním ako aj článok 28 - Primeraná životná úroveň a sociálna ochrana. Tento dohovor Národná rada SR podľa Halása odsúhlasila uznesením 9. marca 2010 a rozhodla, že ide o medzinárodnú zmluvu, ktorá má podľa Ústavy SR prednosť pred zákonmi. Na Slovensku začal dohovor platiť 25. júna 2010. 

V rámci článku 16 o ochrane pred vykorisťovaním, násilím a zneužívaním dohovor jasne zaväzuje prijať všetky príslušné legislatívne, správne, sociálne, vzdelávacie a iné opatrenia na ochranu osôb so zdravotným postihnutím tak doma, ako aj mimo domova, pred všetkými formami vykorisťovania, násilia a zneužívania. 

Zaväzuje tiež k zabezpečeniu, aby nezávislé orgány účinne monitorovali všetky zariadenia a programy, ktoré majú slúžiť osobám so zdravotným postihnutím. Podľa dohovoru by malo byť tiež do praxe zavedené účinné zákonodarstvo a politika, ktoré zabezpečia, aby sa prípady vykorisťovania, násilia a zneužívania osôb so zdravotným postihnutím zistili, vyšetrili a v prípade potreby trestne stíhali. V článku 28 o primeranej životnej úrovni a sociálnej ochrane Dohovor OSN zaväzuje Slovensko tiež k viacerým veciam. 

Jednak by mal byť osobám so zdravotným postihnutím zabezpečený prístup k miestne aj cenovo dostupným sociálnym službám, pomôckam a k iným formám pomoc pre ich potreby. Tiež by mala byť pre tieto osoby ako aj ľudí starších ako 65 rokov zabezpečená garancia príjmov nad hranicou chudoby. 

IVRA preto upozorňuje, že absencia týchto dvoch článkov ratifikovaného dohovoru, ako jedných z hlavných východísk stratégie, neumožní pri jej následnej implementácii robiť opatrenia v prospech seniorov a zdravotne ťažko postihnutých. "Ministerstvo zahraničných vecí ako garant implementácie medzinárodných záväzkov SR dlhodobo ignoruje a nepresadzuje v spolupráci s ostatnými rezortmi uvedené články dohovoru, ktoré by mali predchádzať a riešiť problematiku vykorisťovania, násilia, zneužívania a chudoby zdravotne ťažko postihnutých a seniorov," uzavrel Martin Halás z Inštitútu pre výskum sociálno ekonomických rizík a alternatív.

KDH má vážne výhrady k pripravovanej stratégii ochrany ľudských práv

Kresťanskí demokrati majú vážne výhrady k pripravovanej stratégii ochrany ľudských práv. Takéto stanovisko strany dnes tlmočil predseda KDH Ján Figeľ na stretnutí s ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom. Figeľ podľa hovorcu KDH Mateja Kováča vyjadril v mene strany vážne výhrady k pripravovanému dokumentu, osobitne k jeho viacerým nesystémovým prílohám.

KDH podľa Figeľa očakáva vyvážený prístup k stratégii, nepodliehajúci rodovej ideológii a pokrývajúci skutočné problémy našich občanov a obyvateľov z hľadiska rešpektovania a realizácie základných práv a slobôd, rovnosti mužov a žien a postavenia menšín bez zavádzania nadštandardov v rôznych oblastiach života. Poradie hodnôt nezačína slobodou a rovnosťou, ale samotnou ochranou života ako prvej a základnej hodnoty, myslí si šéf KDH. 

Na Celoštátnej stratégii ochrany a podpory ľudských práv na Slovensku sa pracuje už tri roky a Lajčák verí, že sú v záverečnej fáze. V piatok 6. júna ju rezort zahraničných vecí dal do medzirezortného pripomienkového konania, to sa skončí vo štvrtok 19. júna. Finálna verzia by mala byť na ľudskoprávnu radu vlády predložená 26. júna, do 30. júna by sa mala dostať na rokovanie vlády. Výbor NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny v utorok na svojej schôdzi neprijal uznesenie k návrhu stratégie. 

Stratégia je podľa Lajčáka dokument, ktorý by mal reflektovať potreby zraniteľných skupín a situáciu v ochrane ľudských práv na Slovensku. Došlo v nej k širokému zmapovaniu dodržiavania a ochrany ľudských práv u nás, pričom zastrešuje celú túto problematiku do jedného uceleného dokumentu. 

„Je to rámcový a ideový dokument, ktorý bude zdrojom pre budúce kroky a opatrenia, pričom budeme hľadať takú formu, ktorá bude vládou prijatá a spoločnosťou akceptovaná,“ povedal Lajčák na utorkovej schôdzi. Stratégia je podľa neho orientovaná na tie skupiny, ktoré u nás nie sú doteraz zastúpené iným právnym aktom. 

„Chcem mať dokument, ktorý nerozdeľuje spoločnosť a chcem mať taký dokument, na ktorom budeme stavať. Toto je naša ambícia,“ povedal Miroslav Lajčák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu