Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vieme, prečo vznikol konflikt Gašparovič vs. Kiska: Na túto absurdnosť sa pripravte!

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi sa nepáčilo, že ho zvolený prezident Andrej Kiska po voľbách žiadal o stretnutie e-mailom. Súčasný prezident to v rozhovore uviedol ako jeden z dôvodov, pre ktoré sa s Kiskom odmietol osobne stretnúť.

"Neviem, či je to obvyklé, aby úradujúceho prezidenta žiadali o stretnutie e-mailom, myslím, že to nikde vo svete nie je, i keď neskôr prišiel aj list," povedal Gašparovič. Prezident dostal 10. apríla od Andreja Kisku najskôr e-mail s fotokópiou listu, v ktorom ho Kiska o stretnutie žiadal, v priebehu toho istého dňa do kancelárie hlavy štátu doručili aj list.

Prezident Gašparovič tiež tvrdí, že stretnutia úradujúcich prezidentov s ich nástupcami nie sú vo svete bežné. "Ktorí prezidenti vo svete sa po voľbách takto stretli? Ja si nepamätám, že by sa Bush stretol s Obamom alebo že by sa stretol Chirac so Sarkozym či Sarkozy s Hollandom. To nie je nejaké obligo, že sa to musí," dodal. Hlave štátu tiež prekážalo, že Andrej Kiska s ním po voľbách komunikoval cez médiá o tom, čo môže a čo nie. "To nemá obdobu," poznamenal. Gašparovič však pripomenul, že je pripravený sa s Kiskom v budúcnosti stretnúť.

Andrej Kiska sa na Ivana Gašparoviča obrátil listom so žiadosťou o stretnutie 7. apríla. "Odpovedali sme na jeho list, obsah však nechceme komunikovať cez médiá," potvrdil dnes prezidentov hovorca Marek Trubač s tým, že je to komunikácia medzi úradujúcim a novozvoleným prezidentom, ktorú Gašparovičova kancelária zverejňovať nebude. "Či obsah listu zverejní pán Kiska, to je na ňom," uzavrel Trubač.

Kiska zverejnil plné znenie oboch listov

Kiska zverejnil plné znenie oboch listov, tak svojho, adresovaného Gašparovičovi, ako aj odpoveď. 

„Vážený pán prezident, dovoľujem si Vás úctivo požiadať o osobné stretnutie za účelom prejednania krokov v súvislosti s prevzatím úradu po inaugurácii 15. júna tohto roku.

Verím, že stretnutie pripraví základ pre plynulý prechod pokračovania Vašej práce v oblastiach štátnych záujmov Slovenskej republiky a jej občanov," uviedol vo svojom liste Kiska.

„Vážený pán zvolený prezident, dostal som Vašu žiadosť o osobné stretnutie, na ktorom chcete prerokovať kroky v súvislosti s prevzatím úradu prezidenta Slovenskej republiky po inaugurácii 15. júna t.r.

Chcem Vás ubezpečiť, že Kancelária prezidenta Slovenskej republiky urobí všetko potrebné, aby ste po inaugurácii v polovici júna prevzali úrad, ktorý bude plynulo a kontinuálne plniť svoje povinnosti vyplývajúce z Ústavy Slovenskej republiky a zákona NR SR č.16/1993 o Kancelárii prezidenta SR.

V tejto fáze Vašej prípravy nevidím nutnosť osobne meritórne posudzovať politické otázky, o ktorých priebežne informujete prostredníctvom médií. Zároveň však nevylučujem pred inauguráciou naše neformálne stretnutie a už teraz vyjadrujem pripravenosť kedykoľvek v budúcnosti stretávať sa s Vami ku konzultáciám o akýchkoľvek dôležitých témach pre Slovensko a jeho občanov," odpísal Ivan Gašparovič.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu