Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Gašparovič v politike končí: Venovať sa bude už len knižnici a manželke

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dosluhujúci prezident Ivan Gašparovič sa už po odchode z funkcie nebude angažovať v žiadnej politickej strane. Chce sa venovať svojej knižnici a spolu s manželkou cestovať po Slovensku.

"Určite z odchodu nebudem nešťastný, pretože každý jeden človek si musí uvedomiť, že niečo končí. A že to končí, viem dlho," povedala hlava štátu. Hoci Gašparovič z politiky odchádza, dostal niekoľko ponúk na spoluprácu, napríklad od odborárov, s ktorými sa v budúcnosti podelí o svoje názory a rady. "Je veľa inštitúcií a organizácií, ktoré možno budú chcieť názor na riešenie problémov a nemusí to byť len z hľadiska práva," dodal prezident.

Za jeden zo svojich najväčších úspechov považuje Gašparovič víťazstvo v prezidentských voľbách v roku 2009. Svoju súperku Ivetu Radičovú vtedy v druhom kole volieb porazil o takmer štvrť milióna hlasov. "Bol som zvolený druhýkrát do funkcie prezidenta napriek tomu, že kampaň voči mne bola cez médiá negatívna. Som rád, že občan ma chápal inak, a to aj preto, že do dnešného dňa som bol vždy s občanom, navštevoval som ľudí, ľudia prichádzali ku mne a vždy sme si spolu rozumeli," konštatoval. Hlava štátu pozitívne hodnotí aj svoju prácu v čase štrajkov učiteľov či lekárov. Naopak, Gašparoviča mrzí, že nemohol pomôcť všetkým ľuďom, ktorí sa na neho obracajú. 

Ivan Gašparovič je prezidentom od roku 2004. Jeho druhé funkčné obdobie sa končí 15. júna, keď sa novou hlavou štátu stane Andrej Kiska. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu