Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Európa prehrala informačnú vojnu s Ruskom: Rusi platia aj stránky u nás!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Súčasné napätie na Ukrajine je dôsledkom nezáujmu Európy o to, čo sa dialo v posledných rokoch v Rusku za vlády Vladimira Putina. V Bratislave to dnes vyhlásila ruská občianska, aktivistka a bojovníčka za ochranu ľudských a občianskych práv Elena Gluško.

Moskovčanka je na návšteve Slovenska na pozvanie predsedu Zahraničného výboru Národnej rady SR Františka Šebeja. S novinármi sa dnes stretla na tlačovej konferencii.

Krízu u našich východných susedov považuje za skutočnú vojnu. Príprava Ruska na konflikt sa podľa nej začala už dávnejšie. Domnieva sa, že jej krajina v lete 2013 začala novú etapu informačnej vojny. Na Západe sa objavili nové podoby médií hlásiace sa k Rusku.

"Príklady takých médií sú aj na Slovensku, napríklad stránky Slobodný vysielač alebo Rodina je základ," uviedla. Za médiami je podľa nej Rusko, v každej krajine sa obsah pripravuje odlišným spôsobom. "Mám radosť, že pomaly konečne Európska únia začína reagovať, ale myslím si, že momentálne je tá informačná vojna už prehratá," tvrdí Gluško.

Príklady úspešného mediálneho ťaženia Ruska vidí aktivistka aj na Slovensku, keď naše hlavné médiá preberajú informácie predovšetkým z oficiálnych ruských agentúr. "Neuvedomujú si, že ruské médiá už dávno nie sú nástroj na informovanie verejnosti, ale nástroj na jej ovplyvňovanie a vytváranie novej reality, ktorá vyhovuje ruskej moci."

"Hlavnú vec, ktorú si musíme uvedomiť, je, že tu nejde o osud Ukrajiny, tu nejde vôbec o Ukrajinu, ale o osud celej Európy a možno o osud sveta," apelovala Gluško. "Ide o to, či svet dovolí, aby Európe vládla ríša vládcov, ktorým záleží iba na vlastnom obohatení a obohatení svojich, povedzme kamarátov, spolupracovníkov, možno aj z ďalších krajín."

Šebej svoju hostku doplnil v tom, že nejde len o médiá, ale Rusko sa snaží vytvárať naprieč Európou aj sieť politických spolupracovníkov s cieľom rozvrátiť ich liberálne demokratické systémy. "Paradoxne sú to väčšinou neonacistické subjekty a subjekty extrémnej pravice," vysvetlil. Na Slovensku je to podľa neho Kotlebova Ľudová strana Naše Slovensko alebo Slovenská národná strana.

Ruská aktivistka doplnila, že mediálna ofenzíva sa Putinovi nedarí iba v Európe, ale aj v jeho vlastnej krajine. "Pre putinovskú predstavu o svetovej ríši a o návrate k Sovietskemu zväzu si pripravil publikum. Pred pol rokom by som neuverila, čo dnes vidím v Moskve. Koľko ľudí dokáže stratiť pud sebazáchovy, keď sú ovplyvňovaní predstavou o veľkom Rusku."

Gluško vysvetlila, že od liberálne ladených aktivistov sa napríklad odvrátili ľavicovo alebo nacionalisticky zmýšľajúci aktivisti, ktorí boli vždy v minulosti ostro proti Putinovi. Teraz stoja na jeho strane a podporujú anexiu Krymu.

Počas nedávneho protestu na Červenom námestí, kde držali transparent s nápisom Putinov režim zabíja na Ukrajine ľudí, ako reakciu na udalosti v Odese, ich tiež takmer zbili. Nie policajti, ale jednoduchí ľudia. "Hovorili nám, že podporujeme fašistov," opísala Gluško incident.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu