Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Riešenie krízy na Ukrajine? Dnes sa uskutoční prvý okrúhly stôl!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - V stredu by sa mal na Ukrajine uskutočniť prvý okrúhly stôl ukrajinských politikov a občianskych združení s cieľom zmierniť súčasnú napätú situáciu. Rokovanie sa bude konať za účasti Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Medzinárodné spoločenstvo považuje okrúhle stoly za dôležité na upokojenie a riešenie situácie po víkendových referendách v Doneckej a Luhanskej oblasti, kde sa veľká väčšina obyvateľov vyslovila za nezávislosť ich regiónov. Ukrajina potrebuje národný dialóg, počas ktorého sa prediskutujú otázky decentralizácie, ústavných reforiem a bezpečnosti krajiny.

Na Ukrajinu v utorok pricestoval nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier, aby pomohol nadviazať rokovania medzi ukrajinskou vládou a jej protivníkmi v Doneckej a Luhanskej oblasti. Celonárodný dialóg je súčasťou krízového plánu OBSE.

Steinmeier podľa vlastných slov dúfa, že okrúhle stoly pomôžu k odzbrojeniu separatistov na východe krajiny, k ukončeniu pokračujúcej okupácie niektorých vládnych budov ako aj k zlepšeniu atmosféry pred prezidentskými voľbami plánovanými na 25. mája.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu