Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Fico v minulosti strašil Rómami ako Kotleba: Získal moc, stíchol!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Robert Fico v čase, keď bol v opozícii vyťahoval pravidelne rómsku kartu. Dokonca v roku 2001 postavil aj svoju predvolebnú kampaň na tom, že tvrdo zakročí proti menšine, ktorá žije z počtu detí a kradne. Dnes prehráva v tejto populistickej téme voľby s Mariánom Kotlebom a zodpovednosť za túto problematiku presunul na opozičného politika zo strany Igora Matoviča.

Ficov Smer, ktorý ešte pred voľbami v roku 2001 a 2004 oslovoval voličov s protirómskymi témami sa im v súčasnosti vyhýba. Viacerí politológovia mu vyčítajú neriešenie tejto problematiky spoločne s ďalšími vládami, čo viedlo aj k volebnému úspechu Kotlebu v Banskej Bystrici.  Zaujímavé pritom je aj to, že Smer aj keď vládne sám, riešenie rómskej problematiky dostal opozičný politik Peter Pollák z z hnutia OĽaNO.

 

Vyhlásenia Roberta Fica k rómskej problematike

10.5.2001 Nový deň

Musíme podporiť tú časť rómskej populácie, ktorá sa chce postarať o seba. Uznávam, že na trhu práce tu narážame na diskrimináciu. Tu musí štát pomôcť tým Rómom, ktorí chcú pracovať, a to aj ich zvýhodnením. Máme však masu Rómov, ktorá nechce nič, len ležať v posteli sociálnych dávok a rodinných prídavkov. Títo ľudia zistili, že pre rodinné prídavky je výhodné mať deti. Pokojne by som pristúpil na riešenie, že by sa prídavky dávali len na tri deti. To by sa však dotýkalo nielen Rómov, ale všetkých občanov. Ak to necháme tak ako doteraz, garantujem, že o desať rokov tu máme milión Rómov. Ľudí bez vzdelania, so zlým zdravotným stavom, ľudí bez perspektívy, odkázaných len na sociálne dávky od štátu. Bude to neriešiteľný problém. To chceme?

Komentár Fica v denníku Sme 6.9. 2001

Ako majú slušní ľudia veriť, že vláda je schopná pozatvárať mafiánov a tunelárov, keď nevie pochytať obyčajných zlodejov zemiakov?

 

Viem, že Rómovia, ktorí tvoria absolútnu väčšinu zlodejov na poliach a v lesoch, sú v zlej sociálnej situácii. Tú ale treba riešiť inak ako ignorovaním ich zločinnosti. Správanie sa vlády k týmto zlodejom vyvoláva vážne podozrenie, že nechce zasiahnuť proti Rómom len preto, lebo sa pred vstupom do EÚ obáva negatívnych reakcií Bruselu.

 

SMER presadzujúc program poriadku v krajine sa bude v prípade účasti vo vláde zasadzovať za maximálne nasadenie policajných zložiek proti zlodejom.

 

Robert Fico vo volebnom klipe z roku 2002.

 

 Ak budeme vo vláde, garantujem, že zlodej so sekerou nebude silnejší ako zákon

Nebudeme hľadieť na to, či je páchateľom Róm, alebo niekto iný. Zostaňte s nami a voľte poriadok.

 

 

2.7.2002 Hospodárske noviny

 

Ak chce mať niekto veľa detí, nech ich má, no nemôže sa spoliehať, že štát ich uživí.

Ak sa situácia nezmení, tak do roku 2015 vzrastie počet sociálne odkázaných občanov do takej miery, že štát takú záťaž nedokáže utiahnuť.

 

23.2. 2004 na otázku, či sú rabovačky Rómov niekým organizované

 

Podľa nášho názoru ide o absolútne prirodzený dôsledok dvoch vecí. Po prvé je to dôsledok politiky, kedy akási neviditeľná ruka trhu má niečo vyriešiť a po druhé je to dôsledok antisociálnych reforiem.

Čí to môže ohroziť vstup SR do EÚ

Že proti zlodejom a tým čo rabujú, je treba použiť prostriedky trestného práva. Pretože nič nemôže ospravedlniť porušovanie zákonov, krádeže a rabovania. Určite nepodporujeme ani sociálne rabovačky a už vôbec nebudeme podporovať žiadne aktivity, ktoré by viedli k blokovaniu ciest, hraničných prechodov, alebo niečoho iného. Toto nie je adekvátne. V žiadnom prípade.

 

26.2. 2004

Miliardy, ktoré použili na prilákanie firiem Peugeot a Hyundai, by boli vhodnejšie na zlepšenie situácie živoriacich rómskych más.

Musí sa pristúpiť na zásadnú zmenu, pretože Slovensko sa môže zmeniť na novú Argentínu.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu