Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rodičia, pozor na novinku: Budete hlásiť štátu, kde sú vaše deti, inak hrozí pokuta!

Vláda na čele s Robertom Ficom schválila ďalší nezmyselný zákon
Vláda na čele s Robertom Ficom schválila ďalší nezmyselný zákon (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Rodičia detí od 3 do 6 rokov dávajte si pozor. Od nového roka budete musieť nahlasovať kde a kto sa stará o vaše deti, zatiaľ čo vy ste v práci. Takúto novinku schválila naša vláda a platiť bude už od februára. Štát tak chce zvýšiť dohľad nad malými deťmi, ktorých rodičia pracujú. Na nový vládny návrh sa valí vlna kritiky.

Odteraz tak budú musieť úrady vedieť, kde a s kým je vaša ratolesť, keď vy pracujete. Toto opatrenie kritizujú najmä rodičia, ktorí budú musieť uviesť, či je dieťa u babky, či ho stráži opatrovateľka alebo kde a s kým trávi čas.

Keď ste doteraz vášho synčeka alebo dcéru nechávali v opatere starých rodičov, odteraz o tom budú musieť úrady vedieť. Novú záťaž prinesie aj úradníkom. Tí budú musieť vybavovať zase o niečo viac papierovačiek.

V prípade, že si nesplníte svoju povinnosť, Úrad práce sa môže začať pýtať na vaše deti. Upovedomiť Úrad práce vo vašom meste môžete e-mailom alebo klasickou poštou, kde napíšete základné informácie ako meno, adresu, koľko má dieťa presne rokov, u koho a s kým práve trávi čas.

Nielenže budú úradníci v prípade nesplnenia podmienky zisťovať podrobnosti. Dokonca vám hrozí strhnutie detských prídavkov! Oznámiť zmenu situácie treba hlásiť ihneď po akejkoľvek zmene stavu dieťaťa. Napríklad keď už začne chodiť do škôlky. Nový zákon nebude platiť ani pre rodičov odcestovaných za hranicami.

Cieľom je zvýšiť ochranu detí a zabraňovať týraniu. Výsledkom ale môže byť opačný efekt. Štát bude strkať nos do rodinných vecí, ustarosteným rodičom pribudnú nové zbytočné povinnosti a úradníkom nové vybavovanie papierov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu