Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Fronc: Komplexná akreditácia je mínové pole, obrátime sa na Ústavný súd

Dušan Čaplovič
Dušan Čaplovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Komplexná akreditácia vysokých škôl (VŠ), ktorá sa začne v apríli 2014, je mínové pole, v ktorom hrozí výbuch a možno aj škandál. Vyhlásil to dnes exminister školstva a poslanec Národnej rady SR za KDH Martin Fronc, ktorý vidí v celom systéme tri závažné problémy.

Prvým je podľa jeho slov retroaktivita vysokoškolského zákona, ktorý bol schválený v decembri 2012. Fronc preto začína zbierať podpisy poslancov potrebné pod podanie na Ústavný súd SR.

"Vysoké školy totiž majú byť hodnotené aj za obdobie, kedy nepoznali kritériá. Opozícia podala v decembri 2012 pozmeňujúci návrh, aby sa to zmenilo, ale žiaľbohu, parný valec zo Súmračnej valcuje a návrh odmietol," tvrdí opozičný poslanec. O podpisoch, ktorých potrebuje 30, už hovoril s predstaviteľmi Mosta-Híd, chystá sa presvedčiť aj SDKÚ-DS, ale aj ďalšie opozičné strany.

Druhým problémom podľa jeho slov je, že Akreditačná komisia koná netransparentne. "Zákon hovorí, že má zverejniť všetky materiály a podklady o akreditácii. Odmietla to. Slovenská rektorská konferencia sa obrátila na ministra školstva listom, aby urobil nápravu, ten ale vopchal hlavu do piesku," podotkol Fronc. Problém vidí v tom, že ak nie je zverejnené, koľko má VŠ profesorov či docentov, tak to sú všetko parametre, ktoré rozhodujú o živote VŠ a nepravdivé údaje môžu rozhodnúť, či bude univerzitou alebo nie.

Za posledný, mimoriadne vážny problém považuje skutočnosť, že slovenská Akreditačná komisia nie je členom Európskej asociácie pre hodnotenie kvality vysokých škôl (ENQA). "Sú tam všetky krajiny V4 okrem Slovenska. Je tam aj Bulharsko, Rumunsko, Srbsko, Lotyšsko či Estónsko. Z medzinárodného pohľadu teda komisia nespĺňa kritériá, ktoré sú kladené na akreditáciu VŠ a môže sa stať, že jedného dňa budú spochybnené diplomy našich absolventov. Netvrdím, že sa to stane, ale je tu nebezpečenstvo," dodal.

V apríli 2014 sa začne komplexná akreditácia všetkých 20 verejných vysokých škôl. Tento rok šéf rezortu školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) podpísal nové kritériá akreditácie. Minister aj predseda komisie Ľubor Fišera avizovali, že kritériá budú prísnejšie než pri poslednej akreditácii v roku 2009.

Akreditačná komisia navrhne na základe vyhodnotenia stanovených kritérií potvrdiť alebo zmeniť doterajšie začlenenie vysokých škôl medzi univerzitné alebo odborné vysoké školy. Komisia bude prvýkrát hodnotiť aj vnútorné systémy zabezpečovania kvality vysokoškolského vzdelávania.

Komplexná akreditácia teda zhodnotí vzdelávaciu, výskumnú, vývojovú, umeleckú a ďalšiu tvorivú činnosť vysokej školy, ako aj jej personálne, technické či informačné podmienky. Vyjadrí sa k ich žiadostiam o akreditáciu všetkých študijných programov či konaniam na vymenovanie profesorov. Prebieha v šesťročných intervaloch, školy majú na prípravu podkladov presne rok od zverejnenia nových kritérií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu