Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Radičová dostala Cenu slobody: Významná európska osobnosť

Iveta Radičová
Iveta Radičová (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA – Bývala premiérka Iveta Radičová dostala na záverečnom ceremoniáli letnej školy AIPES Cenu slobody – AIPES Freedom Award. Stala sa tak v poradí dvadsiatou významnou európskou politickou osobnosťou, ktorá vystúpila so záverečným príhovorom pred sto študentmi z tridsiatich krajín.

Radičovej cenu udelila americká mimovládna organizácia Fond pre americké štúdiá (TFAS) na pôde Univerzity Karlovej v Prahe. AIPES Freedom Award prevzala bývalá slovenská premiérka ako dvadsiaty štátnik v poradí. Zaradila sa tak medzi držiteľov ako Lech Walesa (1996), Václav Klaus (2009), Donald Tusk (2010) či Boris Tadić (2011). Iveta Radičová pri tejto príležitosti predniesla študentom príhovor, v ktorom sa venovala súčasným problémom demokracie. Hovorila aj o tom, čo sa zmenilo v našej spoločnosti za posledných 100 rokov a o pozícii žien v politike. 

Už viac ako 40 rokov učí mimovládna organizácia The Fund for American Studies (Fond pre americké štúdiá) mladých ľudí princípom slobody a voľného trhu. Fond sponzoruje akademické inštitúty v rozličných regiónoch sveta a pripravuje najlepších univerzitných študentov na ich budúcu akademickú a profesijnú kariéru. Medzi absolventov tohto programu patria významné osobnosti z oblasti biznisu, vzdelávania, politiky a žurnalistiky v USA ako aj ďalších krajín. AIPES je letnou školou, ktorú organizuje TFAS v spolupráci s Univerzitou Karlovou v Prahe už od roku 1993.

Na školu prichádzajú každoročne študenti z Európy, Strednej Ázie, Blízkeho východu a USA za intenzívnou akademickou a kultúrnou prípravou. Cieľom programu je zapojiť študentov do intenzívnych diskusií v oblasti ekonómie, politických vied, medzinárodných vzťahov, spoločnosti, kultúry a riešenia konfliktov. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu