Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

99%: Smer môže novými volebnými pravidlami škandalizovať konkurenciu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Nový volebný zákon z dielne rezortu vnútra môže Smer využiť na škandalizáciu svojich konkurentov, tvrdí strana 99%.

"To, že v návrhu zákona sú finančné limity v spojitosti s tým, že ich kontrolu zverili orgánom, ktoré sú pod ich politickou kontrolou, vnímame ako priestor na škandalizovanie politickej opozície," uviedol na tlačovej besede Peter Mikletič z 99%.

Strana k zákonom spracovala niekoľko pripomienok, ktoré uplatnila v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Navrhujú presunúť kompetencie ministerstva vnútra, financií a kultúry, ktoré by podľa návrhu zákona mohli udeľovať sankcie, na nezávislý kontrolný orgán. "Udeľovanie sankcií za porušenie volebných pravidiel ministerstvami, ktoré sú vždy politicky riadené, je potenciálne zneužiteľné proti opozícii, a tak odporuje demokratickým pravidlám," hovorí jeden z lídrov strany Ivan Weiss. Predstavitelia strany sú napríklad presvedčení, že v prezidentských voľbách bude určite kandidovať aj Iveta Radičová. Podľa Mikletiča môžu nový zákon zneužiť aj proti nej, a to napríklad tým, že ju ministerstvo obviní z porušenia zákona. 

Za veľký problém 99% považuje aj návrh, aby členov volebných komisií mohli nominovať iba strany, ktoré v predošlých voľbách do NR SR dosiahli aspoň tri percentá. Strana trvá na súčasnej úprave, teda aby svojich zástupcov mohla nominovať každá kandidujúca strana. Návrh môže byť podľa Mikletiča a Weissa v rozpore s ústavou, keďže zasahuje do rovnosti práv, konkrétne do pasívneho volebného práva. Argument ministerstva vnútra, podľa ktorého sa vďaka tomuto opatreniu dosiahne úspora 865-tisíc eur, je podľa Weissa smiešny. Len zrušením príspevkov pre politické strany by štát podľa neho ušetril 48-mil. eur. 

Strane 99% však najviac prekáža, že hoci pred voľbami všetci rozprávali o potrebe nového volebného zákona, dnes sa o zákone nevedie žiadna diskusia. "Príde zmena volebného zákona po 15 rokoch a nikto ani neotvorí ústa," ukončil Weiss.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu