Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hrušovský: Som pripravený kandidovať za prezidenta, ale s podporou celej ĽP

Pavol Hrušovský
Pavol Hrušovský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bývalý predseda parlamentu a súčasný šéf klubu KDH Pavol Hrušovský je pripravený kandidovať za prezidenta SR. Naďalej však trvá na podpore všetkých troch strán Ľudovej platformy.

KDH a Most-Híd ho dnes označili za svojho kandidáta. SDKÚ-DS sa k menám vyjadrovať nechce, volá po dohode na kandidátovi, ktorý je schopný zvíťaziť. Strana nepovedala, či pochybuje o Hrušovského šanciach. Hrušovský potrebuje na kandidatúru 15 poslaneckých podpisov. Kluby KDH a Mosta-Híd (oba po 13 členov) ich vedia dodať aj bez SDKÚ-DS.

"Som pripravený prijať kandidatúru na prezidenta SR, pokiaľ tá podpora bude podporou troch strán Ľudovej platformy (ĽP)," vyhlásil Hrušovský na brífingu. Nepovedal, čo sa stane, ak ho SDKÚ-DS nepodporí. "Nehovorme o podmienkach, hovorme o spoločnom postupe. Treba si počkať na stanovisko SDKÚ-DS," povedal. Nekonkretizoval, dokedy mieni čakať na postoj strany Pavla Freša. Hrušovského teší podpora dvoch strán. Zdôraznil, že čím je širšia podpora kandidáta, tým je aj vyššia šanca na úspech.

"Slovensko potrebuje prezidenta s nekomunistickou minulosťou, ktorý rešpektuje Ústavu SR. KDH má takého kandidáta, je ním Pavol Hrušovský," oznámil na dnešnej tlačovej konferencii šéf KDH Ján Figeľ. Šéf Mosta-Híd Béla Bugár potvrdil, že ho jeho strana podporuje. Tvrdí, že ak sa Ľudová platforma na Hrušovskom nedohodne, nebude to začiatok konca Ľudovej platformy. Dvojica strán čaká na vyjadrenie SDKÚ-DS.

Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo dnes povedal, že by bol rád, keby expremiérka Iveta Radičová zmenila názor a rozhodla by sa kandidovať za prezidentku SR. Radičová to neraz odmietla. Zdôraznil, že SDKÚ-DS sa s partnermi z Ľudovej platformy chce dohodnúť na takom kandidátovi, ktorý má šancu na úspech.

"SDKÚ-DS má záujem na tom, aby do prezidentských volieb za Ľudovú platformu či stredopravú scénu išiel jeden silný kandidát, ktorý môže zvíťaziť. Latku sme pomerne silno signalizovali menom Iveta Radičová, aj keď rešpektujeme, že ona nemá záujem," uviedol Frešo. K Hrušovskému sa nevyjadroval. Neprezradil ani to, či SDKÚ-DS navrhne vlastného kandidáta, ak sa ľudovci na spoločnom kandidátovi nedohodnú.

KDH a Most-Híd už neraz priznali, že dohodu na spoločnom kandidátovi brzdí SDKÚ-DS, ktorá sa jasne nevyjadrila, ale tiež neprišla so žiadnym iným kandidátom. Vraj sa však u SDKÚ-DS spomína europoslanec Peter Šťastný, ktorý pripustil, že by mal záujem o Prezidentský palác, ale aj Martin Bútora, o ktorom ešte vlani hovoril Most-Híd. Naďalej tiež platí uznesenie SDKÚ-DS, že najlepšia by bola Radičová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu