Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Hrušovský: Boreca sme odvolať nechceli a ani nechceme

Pavol Hrušovský
Pavol Hrušovský (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Schôdzu na odvolanie ministra spravodlivosti Tomáša Boreca zvolala opozícia preto, aby sa mohla konať diskusia o stave slovenskej justície. V televíznej diskusii O 5 minúť 12 Rozhlasu a televízie Slovenska o to uviedol poslanec Národnej rady SR a predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský.

"Mrzí ma, že koalícia Smeru neumožnila poslancom v parlamente diskutovať o stave slovenskej justície, viac-menej ste nás prinútili, aby sme použili iné ústavné riešenie. My sme ministra Boreca odvolať ani nechceli, ani nechceme," povedal Hrušovský v diskusii s predsedom národnej rady Pavlom Paškom. On zopakoval, že schôdza o stave justície by bola, no na rad by prišla až po štátnom rozpočte. Ak opozícia nechce odvolať ministra, podľa neho sa tento bod môže vyradiť, ministerstvo pripraví správu a "môžeme diskutovať v úplne inom rámci". "Keby ste nám umožnili diskutovať o tom bode, ktorý sme prvý krát navrhli, ja ťa ubezpečujem, že za pol dňa je po schôdzi," povedal Hrušovský Paškovi. Diskusia o stave justície, ktorú v parlamente navrhovala opozícia, nebola, pretože ju zablokoval Smer.

V súvislosti s doteraz neobsadenou stoličkou generálneho prokurátora Paška uviedol, že treba počkať na rozhodnutie prezidenta SR Ivana Gašparoviča, či vymenuje zvoleného kandidáta Jozefa Čentéša. Podľa Hrušovského Smer na sobotňajšom sneme vyjadril pripravenosť na voľbu nového generálneho prokurátora. "Tu je niečo, čo vzbudzuje isté obavy, že tu existuje nejaká dohoda o nevymenovaní," domnieva sa Hrušovský. Paška to odmietol s tým, že každý ústavný činiteľ koná len v rozsahu, ktorý mu umožňuje Ústava. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu