Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zaťaženie dohôd odvodmi podľa Švejnu rozšíri prácu načierno

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ak vláda Roberta Fica príjmy z dohôd viac zaťaží odvodmi, bude to podľa poslanca Ivana Švejnu (Most-Híd) viesť k rozšíreniu nelegálnej práce.

Samotné dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru podľa neho majú veľký význam, keďže zvyšujú pružnosť pracovného trhu. V rozprave k zmenám v dôchodkoch a odvodoch pripustil, že časť zamestnávateľov dohody zneužíva, ale to podľa neho neznamená, že tento inštitút je zlý.

Odvody sa majú podľa návrhu vlády zvýšiť aj živnostníkom, čo podľa Švejnu sťaží podnikanie. Nesúhlasí s argumentom, že živnostníci štátu platia málo a preto treba ich odvody zvýšiť. „Živnostníci nechcú od štátu nič, chcú pokoj,“ povedal. Nepovažuje nič zlé na tom, že živnostníci platia nízke odvody, keďže na základe toho získavajú aj nízke dávky.

Minimálny vymeriavací základ pre SZČO na výpočet odvodov na sociálne a zdravotné poistenie sa od začiatku budúceho roka zvýši zo súčasných 44,2 % priemernej mzdy na 50 % priemernej mzdy na Slovensku spred dvoch rokov. Minimálne sociálne a zdravotné odvody pre SZČO tak stúpnu zo súčasných 160,24 eura na 185,3 eura. Súčasné 40-percentné paušálne výdavky sa pre SZČO ohraničia stropom 420 eur mesačne. Súčasne sa postupne, počas troch rokov, znížia terajšie koeficienty 2 pri sociálnom poistení a 2,14 pri zdravotnom poistení, ktorými sa delí základ dane pri výpočte vymeriavacieho základu na platenie odvodov, na spoločný koeficient 1,486.

Kabinet tiež odvodmi viac zaťaží príjem z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Kým v súčasnosti z príjmu z dohôd platí zamestnávateľ len úrazové poistenie pri sadzbe 0,8 % z príjmu a garančné poistenie so sadzbou 0,25 % z vyplácaného príjmu, po novom by sa mali na dohodárov s pravidelným príjmom v prípade štandardnej osoby vzťahovať kompletné sociálne a zdravotné odvody so sadzbou 48,6 %. Nižšie odvody z dohôd majú mať študenti a poberatelia starobných a invalidných penzií.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu