Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Uhliarik: Smer nasľuboval, ale nedal na zdravotníctvo ani o euro viac

Ivan Uhliarik
Ivan Uhliarik

BRATISLAVA - Smer-SD nedal podľa exministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH) do zdravotníctva napriek predvolebným sľubom ani o euro viac. Tvrdí, že tak oklamal nielen verejnosť, ale aj lekárov a sestry.

"Naopak, Smer ohlásil, že chce zrušiť nastavenie cien liekov na druhú najnižšiu cenu, čo znamená, že budú viac zarábať farmaceutické firmy na úkor občanov," uviedol Uhliarik v rámci hodnotenia prvých sto dní vlády.

Poznamenal, že nové prerozdeľovanie poistného medzi zdravotnými poisťovňami sa pripravilo ešte za jeho pôsobenia. "Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská ho našla pripravené na stole a prostredníctvom poslanca predložila na schválenie. My sme tak neurobili pre pád vlády a predčasné voľby," doplnil.

Nepáči sa mu tiež, že si Smer pripravil zákon na "spolitizovanie" Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, čo malo podľa jeho slov v minulosti viesť k tomu, že si úrad neplnil svoje právomoci a štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa sa dostala na pokraj kolapsu a nútenej správy. "To isté hrozí aj teraz, ak na čelo úradu opäť príde politický nominant, a nie odborník," upozorňuje Uhliarik.

Bývalý šéf rezortu je presvedčený, že ministerka nezvládla svoju úlohu pri nedávnych rokovaniach s lekármi. "Hoci je jediným akcionárom VšZP, nechala všetky rokovania o zmluvách na poisťovni a nerokovala priamo s lekármi, čo viedlo k ohrozeniu poskytovania zdravotnej starostlivosti," tvrdí. Myslí si tiež, že ministerstvo zdravotníctva doteraz nepredložilo ani jedno opatrenie v prospech pacientov, čo považuje za absolútne zlyhanie. "Neprezentovalo ani jeden zámer, čo by vlastne v prospech pacientov chcelo urobiť."

Avizované vytvorenie jednej zdravotnej poisťovne a odkúpenie podielov súkromných poisťovní podľa neho znamená, že Smer nie je schopný sprísniť fungovanie zdravotných poisťovní a rozhodol sa vyplatiť utajených spolumajiteľov poisťovní, ktorí sa skrývajú za cyperské schránkové firmy. "Miliarda eur, ktorú chce na to použiť, bude najväčšia lúpež v dejinách Slovenska, pri ktorej predstavitelia štátu zoberú peniaze od ľudí na zvýšených daniach a presunú ich superbohatým kamarátom," uzavrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu