Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Najviac e-mailov od občanov dostáva Fico, no neodpovedá

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Celkovo 65 otázok už položili občania politikom prostredníctvom internetovej stránky NapisteIm.sk, vďaka ktorej môžu posielať e-maily priamo svojim voleným zástupcom. Od spustenia portálu 14. decembra do dnešného dňa čelilo otázkam verejnosti 38 politikov. Ako vyplýva zo štatistík na stránke NapisteIm.sk, na aspoň jednu otázku reagovali len siedmi politici, pričom iba jeden opozičný.

Najviac sa občania pýtajú predsedu Smeru-SD Roberta Fica, no ten ani na jednu zo šiestich otázok zatiaľ neodpovedal. Po päť otázok dostali líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igor Matovič ako aj predseda parlamentu Pavol Hrušovský (KDH).

Kým Matovič na e-maily neodpovedal, Hrušovský reagoval na dva z nich. Štvrtým najčastejšie oslovovaným politikom je predseda SaS Richard Sulík, ktorý odpísal na tri zo štyroch e-mailov. Prvú päťku uzatvára šéf SNS Ján Slota. Na jeho adresu putovali tri otázky, neodpovedal na žiadnu z nich.

Z radov koalície okrem Hrušovského a Sulíka reagoval na jednu z dvoch položených otázok aj poslanec Martin Fronc (KDH). Na všetky e-maily odpovedali len poslanci za SaS - Zuzana Aštaryová (3), Milan Laurenčík (2) a Pavol Hladký (1).

Poslanec za Smer-SD Richard Raši je zatiaľ jediným opozičným politikom, ktorý odpovedal občanom prostredníctvom NapisteIm.sk. Odpísal na jednu z dvoch položených otázok. Verejnosť posiela politikom svoje názory, no taktiež sa ich pýta na konkrétne kroky ich strán po marcových parlamentných voľbách a postoje k rôznym sociálnym problémom. Ľudí zaujímajú dôchodky, situácia v zdravotníctve či pripoistenie v prípade materstva.

Internetovú stránku NapisteIm.sk spustilo 14. decembra 2011 občianske združenie KohoVolit.eu s cieľom zjednodušiť komunikáciu verejnosti s politikmi. Databáza obsahuje 150 poslancov Národnej rady SR a približne 2 600 starostov.

Po voľbách sa bude aktualizovať na základe internetovej stránky NR SR. Občania však môžu do databázy dopĺňať i miestnych poslancov. Aplikácia pomôže užívateľom nájsť vhodného politika na základe regiónu, politickej strany či tém, ktorým sa venuje. Projekt je inšpirovaný českou predlohou NapisteJim.cz, ktorá funguje už pol roka. Za ten čas odoslali občania politikom približne päťtisíc e-mailov, na približne tretinu z nich dostali aj odpoveď.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu