Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Belousovová požiadala o registráciu novej strany NaS

Anna Belousovová
Anna Belousovová

BRATISLAVA - Nezávislá poslankyňa Anna Belousovová požiadala o registráciu strany Národ a spravodlivosť (NaS). Na ministerstve vnútra dnes odovzdala hárky s vyše 17-tisícmi podpismi občanov, ktorí súhlasia so vznikom nového politického subjektu. Belousovová si pochvaľovala, že o stranu sa zaujímali aj ľudia, ktorí sa politikou nikdy nezaoberali a podpisy sa podarilo vyzbierať bez zvláštnej kampane.

NaS si trúfa v nasledujúcich parlamentných voľbách prekročiť brány parlamentu a má ambíciu byť súčasťou vládnej koalície. "Keby sme si to nemysleli, tak by sme tú stranu nezakladali," poznamenala poslankyňa s tým, že podiel na moci je cieľom každej politickej strany.

Belousovová ani Rudolf Pučík, ktorý spolu s ňou opustil SNS, nechceli povedať, či budú kandidovať na post predsedu strany. „To sú predčasné otázky. Podstatné je, aby to bol človek, ktorý bude mať dôveru delegátov snemu a povedie stranu k úspešným voľbám,“ odvetil Pučík na otázku SITA, či sa bude uchádzať o lídrovskú pozíciu. Belousovová zdôraznila, že strana sa nachádza v počiatočnom štádiu a je predčasné riešiť personálne otázky či s kým bude subjekt v budúcnosti spolupracovať.

Poslankyňa odmieta definovať, kde na ľavo-pravej osi sa jej strana bude nachádzať. Tvrdí, že základom ideologickej výbavy strany bude civilizovaný, demokratický, nekonfrontačný, nexenofóbny patriotizmus a sociálna spravodlivosť. „Dnes ak sa pozriete na Slovensko, tieto dva princípy sú absolútne, ale absolútne pošliapané,“ tvrdí.

Konanie predčasných volieb Belousovová ani Pučík neočakávajú. „Nikto moc, ktorú prácne získava vo voľbách, nebude hádzať na ulicu, aby ju niekto zodvihol a nasvedčujú tomu, čo hovorím, aj posledné vyjadrenia predstaviteľov vládnej koalície,“ povedala Belousovová. Pučík dodal, že predčasné voľby by aj tak nevyriešili sociálne postavenie občanov ani by nestabilizovali politickú scénu. „Predčasné voľby sú zbožné prianie politických subjektov, ktoré sa potrebujú dostať k moci,“ myslí si.

Doterajšiu politickú kariéru strávila Belousovová v SNS, ktorej v rokoch 1999-2003 aj šéfovala. V roku 2001 však Ján Slota založil Pravú SNS a v parlamentných voľbách v roku 2002 sa ani jedna z týchto strán do parlamentu nedostala. Národniari sa spojili v roku 2005 a predseda strany Ján Slota ju po voľbách v roku 2006 doviedol do vlády s Robertom Ficom. Na neúspech vo voľbách v roku 2010, keď SNS len tesne prekročila hranicu potrebnú na vstup do parlamentu, Belousovová reagovala kritikou vedenia, čo ju stálo členstvo v strane. Založenie NaS oznámila 27. mája, s verejným zberom podpisov začal prípravný výbor strany 18. júla a skončili v posledný augustový deň.

Ministerstvo má na registráciu strany 15 dní, ustanovujúci snem sa musí podľa zákona uskutočniť do troch mesiacov od vzniku strany.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu