Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovenskom lomcuje škandál: Prípad znásilnenia 14-ročnej školáčky terapeutom sa zamotáva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Po tom, ako poslankyňa NR SR Natália Blahová v piatok zverejnila závažné detaily prípadu znásilnenia maloletej Natálie v resocializačnom zariadení, je verejnosť v šoku. Na povrch vyplývali skutočnosti zo zákulisia praktík sociálnej kurately, ktoré sa zdajú byť neuveriteľné. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny označilo niektoré tvrdenia za nepravdivé a chce o tom poskytnúť dôkazy.

Poslankyňa NR SR za SaS a členka výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny Natália Blahová v piatok zverejnila na blogu Denníka N opis peripetií matky neplnoletej Natálie, ktoré otriasli Slovenskom. Matka tínedžerky tvrdí, že jej dcéru v reedukačnom zariadení v Galante, kde bola umiestnená kvôli drogovej závislosti, znásilnil terapeut. Dcéru sa viackrát pokúšala zo zariadenia vrátiť domov, podala niekoľko trestných oznámení a kontaktovala kompetentné inštitúcie. Neúspešne. V boji so súdnou mocou je bezradná.

Transparent na istanbulskom letisku varuje pred cestou do Švédska: Vysoký výskyt znásilnení

Po medializácii prípadu sa v sobotu do veci vložil aj prezident Kiska. Aj vďaka jeho intervencii galantské reedukačné zariadenie navštívila polícia. V priestoroch však nikoho nenašla – zamestnanci aj umiestnená mládež má byť aktuálne na terapeutickom pobyte v Chorvátsku, z ktorého sa vrátia v priebehu týždňa. Matka však dostala strach, že by sa situácia mohla opakovať a jej dcéra by okrem zdravotných ťažkostí mohla prežiť ďalšiu traumu.

Zariadenie sa bráni

Rozruch okolo prípadu zalarmoval všetky zainteresované inštitúcie. Zariadenie však tvrdí, že ide o nepravdivé informácie. „Máme redukované možnosti reagovať na nezmysly zverejňované na webe, všetci klienti a zamestnanci zariadenia sú mimo Slovenska na terénnom pobyte,“ uviedlo v stanovisku samotné resocializačné centrum. K prípadu sa chce vyjadriť po návrate zo zahraničia. Matka podľa zariadenia klame, dieťa nemalo byť znásilnené jeho zamestnancom. Centrum tvrdí, že „túto kauzu dalo do pozornosti ešte pred medializáciou orgánom činným v trestnom konaní, prokuratúre i ústrediu práce a súdu, čo rozhoduje o maloletejToho času je rodina maloletej prešetrovaná za domáce násilie páchané na dieťati na základe trestného oznámenia maloletej,“ dodalo zariadenie.

Matka podala tri trestné oznámenia

Polícia potvrdila, že matka vo veci už v minulosti podala dve trestné oznámenia. „V jednom prípade vyšetrovateľ trestné stíhanie zastavil a dozorujúci prokurátor postup polície nespochybnil. V druhom prípade galantská polícia prijala trestné oznámenie, no nakoľko sa mal skutok stať mimo zariadenia, polícia trestné oznámenie postúpila vecne a miestne príslušnému okresnému riaditeľstvu,“ spresnila trnavská krajská policajná hovorkyňa Mária Linkešová a dodala, že galantská polícia prijala tento týždeň tretie trestné oznámenie.

Omyl bude mátať tínedžerku (17) do konca života: Na dovolenke v Španielsku si prešla peklom

Policajná hovorkyňa zároveň potvrdila, že aj polícia v Považskej Bystrici viedla vyšetrovanie kvôli podozreniu zo znásilnenia inej tínedžerky. „Aj v tomto prípade malo ísť o zamestnanca zariadenia a maloletú R. Ľ. vyšetrovateľ trestné stíhanie v máji 2016 zastavil s tým, že skutok nie je trestným činom,“ doplnila.

Deziinterpretované fakty, tvrdí ústredie práce

Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR označilo prípad za nepravdy a účelovo deziinterpretované fakty. Ústredie práce prisľúbilo podať obsažnejšiu reakciu, v ktorej chce vyvrátiť tvrdenia poslankyne Blahovej v priebehu pondelka. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR sa v nedeľu ohradilo, že medializované informácie nie sú pravdivé. V stredu (7. 9. 2016) súd rozhodol, že dieťa nesmie ísť na pobyt do zahraničia a rozhodol tiež o jeho dočasnom umiestnení v inom resocializačnom zariadení na Slovensku, reagovalo.

„Súd toto rozhodnutie zaslal všetkým zúčastneným stranám vrátane rodičov. V piatok (9. 9. 2016) navyše matka dievčaťa telefonovala pracovníčke sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately v Piešťanoch a pracovníčka ju informovala o rozhodnutí súdu aj o tom, kam bolo dieťa dočasne premiestnené,“ informoval hovorca rezortu Michal Stuška. Opozícia podľa neho pracuje s neoverenými informáciami a zneužíva ich na mediálnu sebaprezentáciu.

S dievčaťom je podľa Stušku v kontakte jej dlhoročná sociálna kurátorka, v pondelok (5.9.) sa s ňou dlhší čas mala rozprávať aj riaditeľka odboru sociálnych vecí a rodiny Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. „Preto konáme s aktuálnym poznaním, že je o ňu postarané, je zdravotne aj psychicky v poriadku a podstupuje terapiu na liečbu závislostí,“ povedal Stuška.

Zneužitia terapeutom priznala aj iná dievčina

Vodu do ohňa priliala aj reportáž TV Markíza spred roka, v ktorej sa k zneužitiu terapeutom v spomínanom galantskom zariadení priznala iná mladistvá dievčina. Opísala, že pre niektorých terapeutov boli takéto praktiky bežné a spávali aj s niekoľkými dievčatami naraz. Sľubovali im za sex výhody. Znásilňovať mal preliečený bývalý narkoman, ktorý teraz pracuje ako terapeut. „Povedal mi, že za to tam budem mať nejaké výhody. Že keď budem dobrá, tak bude chodiť Ježiško,“ opísala zneužitá dievčina redaktorke. Reportáž však mala nečakanú dohru. Svedkovia svoje výpovede vzápätí popreli a svoje stanoviská zmenili.

Teraz sa však do redakcie TV Markíza ozvali ďalší klienti a rodičia detí, ktoré absolvovali pobyt v inkriminovanom resocializačnom zariadení. Vo výpovediach opísali, že sa v zariadení často stretávali so šikanou, fyzickými a psychickými trestami. Dievčatá si napríklad museli navzájom strihať vlasy, čo riaditeľ centra vysvetľoval rozšírením vší. Rodičia označili riaditeľa ako vulgárneho s agresívnymi sklonmi. Podľa matky zneužitej Natálie mal spolu s ďalšími terapeutmi dobiť jedného z klientov centra hokejkou. Zároveň mal rodine ponúknuť úplatok, ak bude o prípade mlčať.

Opoziční poslanci zvolávajú mimoriadny výbor

Prípad vyvoláva množstvo kontroverzných otázok. Opoziční politici chcú v pondelok ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) vyspovedať, prečo počas víkendu promptne nekonal a prípad odložil na neskôr. Opozícia sa dnes zároveň pokúsi o zvolanie mimoriadneho brannobezpečnostného výboru, kam si plánuje pozvať ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Sobotný policajný zásah v galantskom centre označili opozičné strany OĽaNO-NOVA a SaS za nedostatočný. Viaceré kompetentné orgány sa ku kauze plánujú obšírnejšie vyjadriť v pondelok.

 

 

Viac o téme: ústavZnásilnenieZneužitieSociálkaGalantaResocializačné zariadenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu