Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Myslíte, že prípad Marca bol ojedinelý? Omyl, neľudská a bezcitná prax je bežná

Natália Blahová
Natália Blahová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Neľudská a bezcitná prax pri výkone súdneho rozhodnutia v prípade maloletých, ako napríklad v prípade maloletého Marca, je bežná. V dnešnej relácii Sobotné dialógy na RTVS to uviedla bývalá riaditeľka Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny a v súčasnosti sociálna poradkyňa Ida Želinská.

Ako uviedla, súčasťou výkonu je napríklad to, že vyšší súdny úradník zvyšuje hlas. Všetky príbehy navyše spája, že dieťa neberú ako partnera, ako niekoho, koho sa daná vec bytostne dotýka, ale ako niečo, čo treba zobrať z jedného miesta na druhé. S deťmi sa podľa Želinskej málokto rozpráva a málokto ich upokojuje.

Štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Branislav Ondruš (Smer-SD) dnes v relácii vyhlásil, že sociálna pracovníčka v prípade odobratia malého Marca sa usilovala urobiť všetko pre to, aby výkon bol čo najšetrnejší k dieťaťu. Doložil to tým, že na videozáberoch táto pracovníčka išla zavolať riaditeľku školy, aby pomohla pri výkone rozhodnutia. Podľa Želinskej by sociálna pracovníčka mala byť advokátom.

V prípade Marca mohla dať podľa nej námietku voči tomu, akým spôsobom sa výkon deje či požiadať o prerušenie výkonu rozhodnutia. Želinská tiež kritizovala, že tento systém nemá kontrolu, keďže vonkajšia kontrola neexistuje, a teda sa ľudia medzi sebou podržia navzájom. V spisoch podľa nej tiež chýbajú nahrávky. Želinská ďalej upozornila, že dieťa svojho zástupcu dostane a nemôže si ho vybrať. Ak dieťa nie je spokojné so sociálnym pracovníkom, malo by mať podľa Želinskej možnosť tohto človeka vymeniť. 

Poslankyňa NR SR za SaS Natália Blahová hovorí, že kolízny pracovník má ochrániť práva dieťaťa. Upozornila pritom, že takou formou ako odobratie Marca sa na Slovensku uskutočňujú aj ostatné prípady. "Dieťa sa podrobuje rozhodnutiu súdu násilím, nikto neskúmal jeho názor a vystupuje v celej situácii ako predmet," dodala Blahová.

Ondruš dnes pripomenul, že od januára vstúpili do platnosti nové opatrenia, v rámci ktorých napríklad rozhovory kolízneho opatrovníka s dieťaťom nahrávajú, aby sa nedalo manipulovať s tým, že sa udialo počas rozhovoru. Štátny tajomník dnes zároveň povedal, že je možné uvažovať o možnosti výmeny kolízneho opatrovníka, ak si s ním dieťa 

Blahová dnes tiež uviedla, že by bolo veľkou výhrou, ak by v rámci funkcie kolízneho opatrovníka držal zložku pri vyšetrovaní, pri rozprávaní sa s dieťaťom aj na súde jeden sociálny pracovník. V súčasnosti totiž podľa nej piati ľudia operujú okolo jedného prípadu a nakoniec na súd príde kolízna opatrovníčka, ktorá dieťa vôbec nepozná a na doplňujúce otázky sudcu nevie odpovedať. Mali by sme mať podľa nej jasné pravidlá aj nezávislé kontrolné orgány.

"Neexistuje, že napíše účastník konania sťažnosť na ministerstvo, že jeho dieťaťu bolo ublížené, a potom príde kontrola, ktorá začne upratovať, čo sa stalo," hovorí Blahová. Ondruš sa voči tomu ohradil. Ako uviedol, nemôže vylúčiť, že pri kontrolách nedochádza k individuálnemu zlyhaniu. "Môže sa stať, že ruka ruku myje. Paušalizovať však tento postoj znamená očierniť všetkých pracovníkov na celom Slovensku," dodal Ondruš.

Viac o téme: MarcoNatália BlahováIda Želinská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu