Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Počiatkov škandál ho má stáť krk: Detaily kšeftu za 133 miliónov a zmanipulovaný tender?!

Ján Počiatek
Ján Počiatek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Pod ministrom dopravy Jánom Počiatkom sa poriadne trasie stolička! Čelí škandálu zo zmanipulovaného tendra za vyše stovku miliónov eur. Do súťaže, ktorú nám vyčítala už aj Európska komisia, sa prihlásili podozrivé firmy s nejasným pozadím. Opoziční poslanci z KDH bijú na poplach, štát môže prísť o milióny. Počiatek sa však bráni, zákon vraj neporušil. Isté je však to, že korene víťaznej spoločnosti naznačujú schránkovú firmu s nejasným pozadím. Tieto znaky sú spoločné pre všetky zúčastnené firmy.

Vyzerá to, že kauza predražených nákupov CT-čiek, z ktorých mali profitovať schránkové firmy z Belize či Cypru, nie je ani zďaleka jedinou kauzou v druhej Ficovej vláde. Na pretrase je momentálne minister dopravy Ján Počiatek. Ten čelí podozreniu zo zmanipulovania miliónového tendra, v ktorom sa zúčastnili firmy s podozrivým vlastníckym pozadím.

Ide o tender na overovanie platieb palivových kariet za mýto. Štátnu zákazku vyhrala firma Paywell, za ktorou stojí podozrivá súťaž s nejasnými vlastníckymi poziadiami viacerých zúčastnených firiem.

Požiadavky šité na mieru

Do tendra sa prihlásila firma Paywell, ktorá má nejasné vlastnícke pozadie a využila referencie odmietnutej firmy Fleetpay, ktorá má taktiež nejasné vlastnícke pozadie. Všetky nitky firiem zapojených do víťazného tendra preto smerujú tým istým smerom.

Najprv sa do súťaže prihlásila iba jediná firma Fleetpay. Vtedy získala zákazku bez súťaže, čo sa nepáčilo Európskej komisii. Začala voči Slovensku konanie, ktoré ukončila až po tom, čo bol vypísaný aktuálny tender. Túto súťaž napokon vyhrala firma Paywell, ktorú odporučila firma Fleetpay.

Navyše, do súťaže sa táto spoločnosť prihlásila len deň po svojom vzniku. Súťaž bola vyhlásená 31. októbra 2013 a firma Paywell vznikla 30. októbra, teda deň pred vyhlásením súťaže.

Súťažila iba s jednou firmou - Kedros. Poslanci KDH majú podozrenie, že za firmou Kedros stojí firma Fleetpay, keďže je s ňou personálne prepojená prostredníctovm Karola Vlaska, ktorý je členom dozornej rady obidvoch firiem. Výsledkom je situácia, keď víťazná firma Paywell je prepojená aj s firmou Fleetpay aj firmou Kedros.

"Máme veľmi vážne podozrenie, že aj za druhú firmu, ktorá sa zúčastnila súťaže, ručila takisto firma Fleetpay," povedal poslanec Zajac. Na otázku, či je to naozaj tak, poslancom podľa neho nevedela NDS odpovedať, lebo ide o dôvernú informáciu

Prepojenie na schránkovú firmu

Firma Paywell má pritom nejasné vlastnícke pozadie. Korene siahajú až na Cyprus, kde na rovnakej adrese sídlia mnohé firmy blízke s J&T, tvrdia opoziční poslanci z KDH. Prepojenie, ktoré končí v Nikózii na Cypre, javí všetky znaky schránkovej firmy.

Paywell sídli na adrese Lamačská 22 v Bratislave. Tam sídlia aj majitelia firmy Cromwell. Jej majiteľom je zase firma SVK Distribution. Od nej siahajú nitky k firme EVOCK Limited z Cypru. Na rovnakej adrese sídlia viaceré firmy, ktoré spadajú do portfólia J&T.

Neznáme vlastnícke pozadie má aj firmy Fleetpay, ktorá víťaznú firmu Paywall odporučila. Podľa poslancov môže ísť o ďalšiu schránkovú firmu. Podľa medializovaných informácií by za ňou mohol byť podnikateľ Milan Fiľo.

Cena je predražená

Kresťanskí demokrati ďalej namietajú, že vysúťažená cena je predražená. Zarobiť by mohla 133 miliónov počas nasledujúcich 13 rokov. Z každej transakcie by mala brať Paywell 6,15 % sumy. Banky si podľa poslancov účtujú za takéto služby iba 1,5%, čo by znamenalo predraženie o 100 miliónov eur počas 13 rokov.

O dôkaze, že by mohlo ísť naozaj o lukratívny biznis, svedčia aj účtovné uzávierky firmy Fleetpay. Tá za roky 2010 až 2012 dosahuje tržby vo výške vyše 7,5 milióna eur. Z toho čistý obrat mala iba za rok 2012 až 3,39 milióna eur, čo vôbec nie je zlé, keďže zamestnáva iba dvoch zamestnancov.

Podľa poslancov mal Počiatek celý tender zrušiť. On tak neurobil, a preto ho chcú odvolávať. V súčasnosti už majú dostatok podpisov na odvolávanie. "S týmto návrhom oslovíme všetkých opozičných poslancov a akonáhle budeme mať dostatočný počet podpisov, predložíme Národnej rade návrh na mimoriadnu schôdzu s jediným bodom programu – odvolávanie ministra Počiatka," povedal Zajac.

Neúspešní uchádzači naznačujú zmanipulovaný tender

Všetci neúspešní uchádzači naznačujú, že ide o celkom zmanipulovaný tender. Jediná firma, ktorá dala reálnu ponuku je firma Kedros, a.s. Okrem toho, že sa za ňu zaručila víťazná firma, začali sa diať v nej podivné veci. Pár dní po vypuknutí kauzy 3. decembra zmenila podľa obchodného registra majiteľa. Podľa našich zistení, predchádzajúci akcionár Westburry Internacional LLC v štáte Washington, uvádzal ako sídlo schránku na Belize.

Nový majiteľ Rivas Holding Ltd. má sídlo na Malte. Napriek tejto zmene personálne obsadenie spoločnosti zostalo rovnaké. Vyzerá to tak, akoby chcel niekto zahladiť stopy za skutočným majiteľom tejto firmy.

Aj ďalší neúspešní uchádzači majú však zaujímavé pozadie. V spoločnosti BSP Solutions a.s. figuruje Ivan Piterka, právnik, ktorý je jedným z majiteľov Bonaparte, v ktorom býva premiér Robert Fico a byt tu má aj minister Ján Počiatek.

Za poslednou firmou Sysoon Europe, s.r.o. je známy investigatívny novinár Martin Daňo, ktorý sa do povedomia verejnosti dostal najmä článkami proti ministrovi Počiatkovi a jeho ľuďom.

Poslanci prišli neoficiálne za NDS a Počiatkom

Skupina opozičných poslancov NR SR navštívila aj sídlo Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS). Keďže im výbor návštevu neschválil, prišli neoficiálne. Ako povedali po stretnutí, na ktorom sa zúčastnili minister dopravy SR Ján Počiatek a vedenie NDS, vyzerá to tak, že pri tendri zákon síce porušený nebol, ale aj tak ich vysvetlenia nezbavili podozrenia z klientelizmu a "ušitia" podmienok tendra na vopred vybranú spoločnosť.

Minister Počiatek po stretnutí povedal, že celý proces výberu bol transparentný a mohol sa na ňom zúčastniť každý, kto spĺňal podmienky. Súčasne platná legislatíva stanovuje pravidlá, ktoré boli pri obstarávaní striktne dodržané.

Počiatek sa bráni, zákon som neporušil

Opozičným poslancom ale oponoval minister Počiatek. Počas neformálneho prieskumu u diaľničiarov sa podľa jeho slov pýtal poslancov, aby mu ukázali, kde v súťažných podkladoch vidia to, že bol tender šitý na jednu firmu. "Nevedeli zdôvodniť, kde tkvie ich podozrenie," zdôraznil šéf rezortu dopravy.

Zopakoval, že dal z vlastnej iniciatívy súťaž preveriť Úradom pre verejné obstarávanie (ÚVO) a so žiadosťou o kontrolu sa obrátil aj na Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) a Európsku komisiu (EK). "To sú podľa môjho názoru relevantné inštitúcie, ktoré k tomu môžu niečo povedať," dodal Počiatek.

NKÚ vydal stanovisko, v ktorom zamietol kontrolu podozrivého tendra. "Nie je pravda, že NKÚ SR kontroluje alebo sa chystá kontrolovať subjekty súvisiace s kauzami piešťanského CT prístroja a MH Development a z kapacitných a kompetenčných dôvodov vôbec nebude kontrolovať ani tender na overovanie platieb cez palivové karty. NKÚ SR kontroluje dej, nie proces verejného obstarávania. Na to má právomoci Úrad pre verejné obstarávanie," píše sa v stanovisku.

V prípade výčitiek, že ide o schránkové firmy reagoval s tým, že podľa súčasne platných zákonov takú firmu z tendra vylúčiť nemožno. "Taký zákon nie je," zdôraznil minister. Išlo podľa neho o štandardnú súťaž, ktorú nikto nespochybňoval. Počas celej doby jej trvania totiž nikto na tender nepodal námietky a cenu vygenerovala samotná súťaž. Okrem toho sa jej podľa ministra mohla zúčastniť ktorákoľvek firma či banka.

Počiatek to má nahnuté

Podľa viacerých zdrojov sa v Smere už nahlas hovorí o konci ministra vo funkcii. "Očakáva sa, ako Jano podozrenia z tejto kauzy dokáže vysvetliť. Ak sa mu to nepodarí, je pravdepodobné, že sám odstúpi. Pozrite sa, ako sa premiér zastal v tom istom čase Glváča v kauze pušiek. O Počiatkovi je ticho." prezradil nám zdroj z vnútra strany.

KDH má dosť podpisov na odvolávanie Počiatka

Minister dopravy Ján Počiatek bude čeliť odvolávaniu. Opozičná strana KDH získala dostatok podpisov pod návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze s jediným bodom programu – vyslovenie nedôvery šéfovi rezortu dopravy.

"Myslíme si, že toto musíme urobiť, ak chceme ochrániť verejné financie občanov Slovenska," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade podpredseda kresťanských demokratov Pavol Zajac. Pod návrh na odvolanie ministra sa podpísalo 46 poslancov, potrebných bolo 30 podpisov. KDH ho dnes odovzdalo v podateľni parlamentu. Predseda snemovne musí teraz schôdzu zvolať do siedmich dní.

"Ján Počiatek už raz za prvej vlády Roberta Fica dostal od premiéra žltú kartu za návštevu v Monaku na jachte J&T," uviedol Zajac. "Toto je na druhú žltú kartu pre Jána Počiatka," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu