Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Univerzita má dať čestný titul známemu podnikateľovi: Kúpil si ho za 400-tisíc?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA, Topky)

BRATISLAVA - Zdá sa, že v dnešnej dobe si môžete kúpiť už naozaj všetko. Najnovšie nie práve pozitívnym spôsobom zaujala Katolícka univerzita v Ružomberku, ktorá by mala udeliť čestný titul podnikateľovi Milanovi Fiľovi.

Podľa vysokoškolského učiteľa a novinára Imricha Gazdu má v utorok Vedecká rada Katolíckej univerzity hlasovať o tom, či Fiľo dostane čestný doktorát. Tento titul sa udeľuje najmä medzinárodne uznávaným osobnostiam kvôli ich vedeckej činnosti, a to ako domácim, či zahraničným.

Môžu ho ale dať aj uznávanej osobnosti, „ktorá sa osobitne a v širokej miere zaslúžila o rozvoj Katolíckej univerzity v Ružomberku, jej fakúlt a súčasti, ako aj o rozvoj katolíckeho vzdelávania na Slovensku".

Štedré príspevky univerzite

Je možné, že Fiľo si titul zaslúžil aj za štedré príspevky univerzite. Podľa Centrálneho registra zmlúv totiž počas posledných troch rokov získala Katolícka univerzita takmer 400-tisíc eur od firiem Eco-Invest a.s. a Eco-Investment a.s.

Fiľo bol pritom od roku 1995 predsedom predstavenstva a prezidentom prvo menovanej spoločnosti, v roku 2016 sa zas stal predsedom predstavenstva tej druhej.

Centrálny register
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: crz.gov.sk)

Čo odhaľuje Centrálny register zmlúv?

 

V sedemstranovej charakteristike, ktorú mali dostať Vedeckej rady Katolíckej univerzity, sa podľa Gazdu okrem výpočtu akademických nachádza aj následujúce odôvodnenie, ktoré upriamuje pozornosť najmä na finančnú stránku veci.

„S nástupom súčasného vedenia Katolíckej univerzity sa doc. Fiľo výrazne angažoval pri pomoci ohľadne finančného vyriešenia záväzkov voči dostavbe knižnice ako aj s financovaním internátu bloku C. Rovnako stojí za financovaním pamätníka otcom biskupom – zakladateľom univerzity pri budove Rektorátu KU.“

Viac o téme: Milan FiľoKatolícka univerzita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu