Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Súd tajný spis informátora Cinkotu odmietol: Potopil by drogami nejakú celebritu?

Dušan Cinkota
Dušan Cinkota (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Odsúdenie herca Dušana Cinkotu rozprúdilo debatu o tom, či si osem rokov v base zaslúžil alebo nie. Čo je však najpodstatnejšie v tomto prípade a čo sa mu stalo osudným, bola jeho spolupráca s políciou. On tvrdil, že drogy kupoval na pokyn nadriadeného muža zákona, ten to však poprel. Aj keď potvrdil, že informátora robil. Záhadou však zostáva, prečo tento nesúlad nechcel súd preveriť spisom informátora, ktorý si vôbec nevyžiadal. Cinkotov obhajca hovorí o tom, že by to mohlo ublížiť veľa známym ľuďom.

Advokát Jaroslav Penc, ktorý Cinkotu zastupuje, tvrdí, že súd nevyužil všetky možnosti, aby preveril všetky informácie. Napríklad súd uveril len výpovedi policajta a nepožadoval aj preveriť, či hovorí pravdu, alebo si vymýšľa. Cinkota totiž tvrdil, že policajti mu sľúbili beztrestnosť.

Bolo by to pritom jednoduché, ako sa to robí aj v iných prípadoch, stačilo si vyžiadať z ministerstva vnútra spis. „Nebola vôľa otvoriť Pandorinu skrinku,“ povedal s tým, že sa nedozvieme už žiadne informácie z toho, čo Cinkota ako informátor zistil. Na otázku, či by to mohlo ohroziť aj niektoré známe osobnosti, sa už vyjadriť nechcel s tým, nech si každý urobí svoj názor.

 

Cinkota mohol byť zneužitý

 

Podľa bezpečnostného analytika Milana Žitného mohol byť Cinkota políciou zneužitý. „Zákon jasne stanovuje, že informátora v takomto prípade nemôže robiť civilná osoba, výnimkou je iba korupcia. Ale viem si živo predstaviť, že polícia to od neho žiadala, ale to v žiadnom spise nenájdete,“  povedal topkám. Tvrdí, že aj tento prípad ukázal, že ľudia nemôžu dôverovať polícii pri vyšetrovaní takýchto prípadov.  „Preboha, nie. To je u nás najväčšie bezpečnostné riziko, bezpečnostné zložky,“ uviedol na otázku, že komu už inému majú veriť, keď nie polícii.

„Ja som úplne zhrozený z toho rozhodnutia súdu. Osem rokov? Čo on je prípad Baki Sadiki, drogový barón? Preboha, on bol len obyčajný konzument,“ dodal Žitný s tým, že úroveň polície je žalostná, napríklad vyšetrovateľ ekonomickej trestnej činnosti nevie rozoznať, čo je s.r.o. a a.s. „Tak čo môže vyšetriť takýto človek?“ pýta sa.

 

Väzba otázkou pár hodín

 

Keďže Cinkota dostal viac ako dva roky, nemôže sa do väzenia prihlásiť dobrovoľne, ale bude musieť čakať na zadržanie políciou. Predsedníčka senátu, ktorý rozhodol o jeho vine, ešte včera okolo obeda poslala príkaz na jeho zadržanie do Banskej Bystrice. "Krajský súd v Bratislave ihneď po vyhlásení rozhodnutia nariadil v zmysle Tr. poriadku výkon trestu odňatia slobody, ktorý zaslal do príslušného UVV a súčasne vydal príkaz na zadržanie odsúdeného na účel jeho dodania do výkonu trestu v zmysle § 408 ods. 1 písm. b Tr. por., ktoré bolo zaslané poštou príslušnému oddeleniu PZ podľa miesta trvalého pobytu odsúdeného." Uviedol hovorca krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

V Banskej Bystrici, kde má Cinkota trvalý pobyt, zatiaľ o ničom netušia. „Príkaz na dodanie do výkonu trestu odsúdeného Dušana Cinkotu na OR PZ v BB doposiaľ doručený nebol,“ povedala nám policajná hovorkyňa Mária Faltániová. Cinkota mal celý deň vypnutý telefón. O príkaze na zatykač nevedia ani policajti v Bratislave, kde sa Cinkota zdržiava.

 

Ako ho chytili

Cinkota bol v roku 2007 zadržaný špeciálnou protidrogovou jednotkou v bratislavskej Dúbravke. Našli mu šesť zatavených striekačiek s pervitínom, z ktorého mohol podľa vyšetrovateľa  vyrobiť až 200 dávok. Herec od začiatku tvrdil, že nákup drogy bol len súčasťou jeho policajnej akcie informátora. To sa mu však pred súdom nepodarilo dokázať, aj vďaka tomu, že súd zamietol žiadosť sprístupniť jeho spis.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu