Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dobrovodský prehral boj proti malackým Rómom: Sťahuje sa!

Oskar Dobrovodský
Oskar Dobrovodský

MALACKY – Nekonečný boj Oskara Dobrovodského proti neprispôsobivým susedom je - zdá sa - predsa len na konci! Štyri roky neustálych hádok, vyhrážania sa a urážok už obyvateľ Malaciek nevydržal a rozhodol sa odsťahovať z vlastného domu. Jeho 80-ročný otec sa však na staré kolená odmieta sťahovať, útokom Rómov z Družstevnej ulice tak bude musieť teraz čeliť sám.

Silne medializovaná kauza Oskara Dobrovodského a rodiny malackých Rómov je zrejme na konci, nedá sa však povedať, že na šťastnom. Počas štvorročného konfliktu, ktorým sa zaoberala mestská polícia, mestský úrad, ale aj úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity, bolo Oskarovi poskytnuté jediné riešenie – odsťahovať sa. To však zaryto odmietal a až donedávna tvrdo bojoval za svoje práva.

„Odchádzam, vzdávam to, opúšťam vlastný dom aj otca. Štyri roky trpím týchto agresívnych cigáňov, beriem silné antidepresíva a cítim na sebe, že som už na dne, sily mi ubúdajú,“ vzdáva sa Dobrovodský. Konflikt sa mal vyostriť po tom, ako ho pri návrate z dovolenky čakalo „príjemne“ prekvapenie. „Privítali ma spŕšky kameňov hádžucich po mne a do nášho domu od agresívnych, vyrevujúcich cigáňov s výkrikmi: „ty ku*vo gadžovská, ty špino bílá už sas vrácil?“ opisuje posledné kvapky, po ktorých jeho pohár trpezlivosti nadobro pretiekol.

 

 

Po osudnej nedeli si povedal dosť a zo svojho domu na Družstevnej ulici sa sťahuje. Spolu s priateľkou sa z rodinného domu presťahuje do garsónky v meste. Po štyroch rokoch tak opúšťa nielen svoj domov, ale aj otca, ktorý sa na staré kolená odmieta sťahovať, aj keby mal za to zaplatiť životom. „Otec neodíde. Že keď ho cigáni aj zabijú, z vlastného domu neodíde. Je to jeho dom, on je tu doma,“ tlmočí otcove slová.

 

 

Polícii Dobrovodský už dávno neverí. Napriek tomu, že dal bývalý minister vnútra Daniel Lipšic na rizikovú ulicu namontovať kamery a pri domoch hliadkujú mestskí policajti, neprispôsobivých Rómov to v ich útokoch nezastavilo. Naopak má polícia skôr plné ruky práce z vymyslenými obvineniami zo strany malackej rodiny. „Dnes som štátnym policajtom vynadal, pretože sa ma prišli zase spýtať na nejaké deb*lné, vymyslené obvinenia od tých nedôveryhodných cigáňov, už mám toho fakt plné zuby!“ znejú posledné slová Dobrovodského po prehratom boji.

 

Ešte nedávno sa zdalo, že síl v boji proti neprispôsobivým, má dostatok. Chystal sa totiž na veľký protest proti skorumpovaným politikom a asociálom do ulíc Bratislavy, na ktorý zval aj zdravotné sestry, učiteľov, či robotníkov. „Naším zámerom je, aby opakované a vedomé priestupky asociálov mohli byť konečne prekvalifikované na trestný čin s možnosťou účinne použiť trest povinnej práce alebo trest odňatia slobody,“ píšu organizátori. Podujatie je predbežne ohlásené na 13. október. Či Dobrovodský nevzdá boj proti Rómom úplne, sa tak uvidí o mesiac.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu