Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Dobrovodský skončil na liekoch: Od štátu chce 135 tisíc eur!

Oskar Dobrovodský zvádza neustály boj s neprispôsobivými susedmi
Oskar Dobrovodský zvádza neustály boj s neprispôsobivými susedmi (Zdroj: TASR)

MALACKY - Oskar Dobrovodský dáva mestu Malacky tri mesiace na vyriešenie situácie, ktorú mu spôsobujú susedia. Ak sa nedočká nápravy alebo aspoň snahy o ňu, obráti sa so sťažnosťou na ústavný súd. Dobrovodský napísal Mestskému úradu Malacky sťažnosť pre porušenie Ústavy Slovenskej republiky a Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd a žiadosť o náhradu spôsobenej škody. Podľa listu, ktorý sa nám dostal do rúk, chce od štátu odškodné až 135 tisíc eur!

V sťažnosti Dobrovodský spomína, že jeho právo na ochranu pred neoprávneným zasahovaním do súkromného a rodinného života a právo na pokojné užívanie svojho majetku boli a sú porušované Mestským úradom Malacky. Ten je podľa Dobrovodského priamo zodpovedný za znehodnotenie ceny ich rodinného domu, a to "svojou nečinnosťou vo veci nezákonného konania skupiny asociálov umiestnených v tesnom susedstve môjho rodinného domu". Po neustálom ponižovaní a terorizovaní zo strany neprispôsobivých Rómov musel Dobrovodský mladší dokonca vyhladať lekársku pomoc a v súčasnosti svoje problémy rieši antidepresívami.

Dobrovodský preto žiada o ochranu svojich základných práv. "Poslednýkrát vyzývam príslušné inštitúcie o zjednanie nápravy," uviedol. Pokiaľ sa nedočká nápravy, respektíve pokiaľ príslušné inštitúcie neprejavia záujem situáciu riešiť, žiada o náhradu spôsobenej škody, ktorá podľa neho vznikla poklesom ceny domu na desatinu. "Po neakceptovaní tejto žiadosti budem nútený obrátiť sa so sťažnosťou na Ústavný súd Slovenskej republiky a v prípade potreby aj na Európsky súd pre ľudské práva a Európsku komisiu," píše Dobrovodský.

Oskar Dobrovodský mladší hovorí, že už piaty rok sa snažia s otcom legálnou cestou domôcť svojich práv. Od mesta očakáva zabezpečenie, že jeho susedia budú obývať len tie pozemky, ktoré im skutočne patria. V sťažnosti uvádza, že legálne vlastnia len 47 metrov štvorcových. "No so súhlasom Mestského úradu v Malackách okupujú cudzie pozemky," píše. "Chceme, aby tu bol zákonný stav, aby boli len na svojich pozemkoch," tvrdí Dobrovodský mladší. Žiada tiež, aby mesto a príslušné inštitúcie nedovoľovali, aby ich susedia pálili v blízkosti ich domu pneumatiky či vylievali močovku.

Problémom je podľa Dobrovodského aj majetková ujma, ktorá podľa neho vznikla v dôsledku správania susedov. Ich dom stratil na hodnote 135-tisíc eur. "Pred príchodom neprispôsobivých asociálov mali nehnuteľnosti v mojom vlastníctve trhovú hodnotu 150-tisíc eur a dnes sú ohodnotene na 15-tisíc eur," píše Dobrovodský v sťažnosti. "Naša nehnuteľnosť je nepredajná," hovorí jeho syn. Podľa jeho slov už podali desiatky trestných oznámení, všetky konania však boli vyhodnotené v rovine priestupkov. Svoju sťažnosť adresovanú Mestskému úradu v Malackách poslali Dobrovodskí na vedomie aj ministerstvu vnútra, rezortu spravodlivosti a tiež na generálnu prokuratúru.

Ústava SR v článku 127 hovorí, že ústavný súd rozhoduje o sťažnostiach fyzických osôb alebo právnických osôb, ak namietajú porušenie svojich základných práv alebo slobôd, alebo ľudských práv a základných slobôd vyplývajúcich z medzinárodnej zmluvy, ktorú Slovenská republika ratifikovala. V rovnakom článku Ústavy sa píše, že ak porušenie práv alebo slobôd vzniklo nečinnosťou, ústavný súd môže prikázať, aby ten, kto tieto práva alebo slobody porušil, vo veci konal. Ústavný súd tiež môže podľa ústavy svojím rozhodnutím, ktorým vyhovie sťažnosti, priznať tomu, koho práva boli porušené, primerané finančné odškodnenie.

Medzi rodinou Dobrovodských a ich susedmi trvajú nezhody už niekoľko rokov. Podľa Dobrovodských sa im ich susedia vyhrážajú a nadávajú im. Trápi ich hluk, ale aj nehygienické správanie a drobné krádeže zo strany neprispôsobivej rodiny. Jednému mužovi sa údajne vyhrážali smrťou. Okrem toho si problémová rodiny na cudzom pozemku postavila tri čierne stavby. Jednu čiernu stavbu už stavebný úrad nechal zbúrať. Malacky v súvislosti s problémovou rodinou dvakrát navštívil aj bývalý minister vnútra Daniel Lipšic.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu